• Het zand voor de bodem gaat via pijpen naar een bootje. Van daaruit wordt het geleidelijk in de surfplas gesproeid.
• Het zand voor de bodem gaat via pijpen naar een bootje. Van daaruit wordt het geleidelijk in de surfplas gesproeid. Foto: Floris Bakker

Laag zand op bodem surfplas Krimpenerhout

Algemeen 2.176 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Staatsbosbeheer is deze week namens Groenalliantie Midden-Holland gestart met het aanbrengen van zand op de bodem van de surfplas in recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek. De zandlaag zorgt ervoor dat er geen fosfaat meer vrijkomt.

Het aanbrengen van het zand op de bodem is een specialistische klus, die wordt uitgevoerd door aannemer Verboon Maasland. Vanaf de kade brengt de aannemer via lange pijpen het zand naar een bootje op de plas. Van daaruit wordt het zand geleidelijk in de surfplas gesproeid zodat het langzaam naar beneden kan dwarrelen.

Fosfaat
De zandlaag van circa twintig centimeter sluit het de bodem af zodat het fosfaat dat daarin zit opgeslagen niet meer vrij kan komen. Daarmee wordt de belangrijkste voedingsstof voor algengroei aan banden gelegd. Met name tijdens warm weer duikt blauwalg op in de plas. Zwemmers die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe zandlaag blijft liggen, is eind vorig jaar het aantal brasems teruggebracht naar een niveau dat beter past bij de omvang van de plas. In hun zoektocht naar voedsel woelen brasems de bodem om waardoor er fosfaten vrijkomen, die zorgen voor algengroei. Daarnaast zijn er extra brede natuurvriendelijke oevers aangelegd met planten die het water filteren. Deze oevers bieden tevens volop broedmogelijkheden voor moerasvogels, jonge vis en amfibieën. Ze trekken ook insecten zoals dagvlinders aan.

Toegankelijk
Tijdens de klus blijven de paden rondom de plas gewoon toegankelijk voor recreanten. Omdat het zand met vrachtwagens wordt aangevoerd vraagt dit wel enige oplettendheid. Op onoverzichtelijke plekken geven verkeersregelaars daarom aanwijzingen. De aannemer verwacht circa vijf weken nodig te hebben en begin maart klaar te zijn.

De maatregelen vormen onderdeel van de kwaliteitsimpuls Groenalliantie Midden-Holland die als doel heeft de recreatiegebieden in het Groene Hart beter te laten aansluiten bij de wensen van de huidige recreant. De provincie Zuid-Holland en hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dragen financieel bij aan de kwaliteitsimpuls. Staatsbosbeheer is als beheerder verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden