• Een jonge kievit.
• Een jonge kievit. Foto: Wim van den Boom

Inzet drone helpt bedreigde weidevogels in Krimpenerwaard

Algemeen 440 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De weidevogels in de Krimpenerwaard hebben een redelijk broedseizoen achter de rug. Mede dankzij de inzet van de drone konden de weidewachters meer nesten vinden én beschermen.

Weidewachters kwamen donderdag bijeen in De Zwaan in Berkenwoude om de resultaten met elkaar te bespreken. Die vallen volgens weidevogelcoördinator Klaas de Mik van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) niet tegen. Toch is hij voorzichtig met het trekken van conclusies. "Meer nesten betekent niet dat er ook meer kuikens uitvliegen. Om op te groeien moet er voldoende bereikbaar voedsel (vooral insecten) en dekking zijn." Toch kijkt hij met een goed gevoel terug op de laatste jaren. "Het aantal gevonden nesten toont sinds 2015 een stijgende lijn van zo'n 5 procent per jaar. Dat is een goed teken."

Last-minute beheer
De inzet van een drone - om nesten op te sporen - is een meerwaarde gebleken. De Mik: "Op basis van de gegevens die de dronevluchten opleverden, kon het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) meer contracten afsluiten voor last-minute beheer. Percelen waar meerdere nesten liggen worden dan later gemaaid. Een drone laat ook geen sporen achter. Weidewachter gingen vroeger het veld in om nesten te zoeken, markeren en controleren. Predatoren volgden dan het spoor dat ze achterlieten."

Het actief bestrijden van predatoren, zoals kraai, buizerd of bunzing, vindt De Mik niet nodig. "Predatie kan een probleem zijn, maar het is niet de belangrijkste oorzaak van de teruggang van weidevogels. De insteek moet zijn om voldoende geschikte leefgebieden voor weidevogels te creëren. Dat zijn gebieden met kruidenrijk grasland waarin veel insecten leven. Want fitte kuikens die makkelijk aan eten kunnen komen, kunnen zich langer verstoppen en hebben zo minder last van predatie."

Vos
Een uitzondering maakt de NVWK voor de vos. Dit roofdier komt de laatste 5 à 10 jaar steeds vaker voor in de Krimpenerwaard en vormt een serieuze bedreiging voor de populatie weidevogels. De Mik: "Een vos slaat juist toe op plekken waar veel weidevogels bij elkaar zitten. Vandaar dat wij voorstander zijn van een actief vossenbeheer om weidevogels te beschermen."

Dat het langzaam beter gaat met weidevogels in de Krimpenerwaard is volgens De Mik vooral te danken aan de goede samenwerking tussen boeren en weidevogelsbeschermers. "Veel boeren in de Krimpenerwaard hebben hart voor weidevogels en willen maatregelen nemen. Zo plaatste het ACK dit jaar vier pompen bij boeren die een stukje van hun land wilden vernatten. Rond die plasjes zie je tientallen grutto's, tureluurs en kieviten naar voedsel zoeken."

De Mik wijst ook naar De Hooge Boezem bij Haastrecht. "Dit gebied heeft een grote aantrekkingskracht op weidevogels die net terugkeren van hun reis uit Afrika. Ze kunnen hier uitrusten en opvetten voor het broedseizoen begint."

Tijdens de afsluitende avond kreeg Daan de Vos uit Krimpen aan de Lek de Kristallen Kievit uitgereikt. Hij mag zich 'Weidevogelboer van het Jaar 2018' noemen. Bernard de Jong ontving de trofee voor 'Weidewachter 2018'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 4 uur geleden
• Organisatoren Mathieu Dekker, Rob den Houter, Peter Boersma en Christien Luk (v.l.n.r) zijn er klaar voor. (Organisator Marco niet aanwezig).
16e editie Strips op de Markt op 5 mei: 'Dag vol stripverhalen, tekenaars en cosplayers' Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden