Tom de Vreede sprint naar zege in Krimpen

Sportt 501 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Amateur Tom de Vreede uit Pijnacker boekte woensdagavond in een sprint à deux zijn vijfde seizoenszege in de wielerronde van Krimpen. Utrechter Geert Zaal, die de leiderprijs won, moest pas in de laatste meters zijn meerdere erkennen.

De weergoden waren de amateurs en sportklassers gunstig gezind. Tijdens de koers voor funklassers, die Naaldwijker Hans Meerbeek op zijn naam schreef, werd het droog. De coureurs van het Utrechtse De Volharding bepaalden het tempo in de 50 kilometer lange wedstrijd, waar tweehonderd toeschouwers op afgekomen waren.

Frank Visser en Gert Zaal demarreerden constant. Ridderkerker Jonathan Espigares onderscheidde zich in de vele premiesprints. Half koers was het deelnemersveld van vijftig coureurs gehalveerd. In de laatste vier ronden van 1.500 meter op het stratenparkoers -met start en finish aan de Parkzoom- nam een kwartet vluchters enige afstand. Frank Visser, die derde werd, was de animator. "We probeerden de rappe Tom de Vreede kwijt te raken," vertelde hij na afloop. "Maar dat lukte niet."

Tom de Vreede moest diep gaan om te winnen. "Visser liet zijn clubgenoot Zaal in de laatste ronde wegrijden. Met mijn laatste krachten kwam ik aan zijn wiel en toen was het erop en erover. De wedstrijd had geen ronde langer moeten duren, want dan hadden ze mij kapot gereden."

De schlemiel van de avond was Westlander Marco Kuijvenhoven, de vierde vluchter. Hij ging in een van de laatste bochten onderuit en vond zich pas terug op de 18de plaats in de uitslag. Waardrenner Marco Kleibeuker (Ouderkerk) finishte als 20ste.

In de koers voor funklassers konden de regiorecreanten geen potten breken. Slechts een plek in het peloton was voor hen weggelegd. Lopiker Gerben Bergstra (40) had vooraf hoge verwachtingen. De fietser van TC Lopikerwaard dacht in Krimpen te kunnen winnen.

"Dat viel tegen," keek Bergstra terug, die als 22ste eindigde. "In de beginfase ging het nog wel, maar ik blies mij meteen op. Ik had er alles aan gedaan om zo goed mogelijk geprepareerd aan de start te verschijnen, alleen het trainen is erbij ingeschoten.'