Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Huurders Woningstichting Gouderak willen adempauze

  •   103 keer gelezen

GOUDERAK • Huurders van de Woningstichting Gouderak zijn tegen een voorgenomen huurverhoging van 1,6 procent per 1 juli. Volgens voorzitter Diana Riepsaame van de Huurdersbelangenvereniging Gouderak zijn de huren de laatste jaren hard gestegen en is een adempauze gewenst.

"Verhoging met de inflatiecorrectie van 0,6 procent volstaat in onze ogen. Voor veel huurders zijn de huidige bedragen al te hoog. De Woningstichting Gouderak heeft in 2015 bijna 2,5 miljoen euro aan huurpenningen geïncasseerd. In 2012 was dat bedrag nog 1,5 miljoen euro. Deze cijfers spreken duidelijke taal. De verhoging heeft een stijging van de huurachterstand teweeg gebracht", stelde Diana Riepsaame tijdens de commissievergadering.

Ze omschreef Woningstichting-directeur Karel van Berk als 'Dagoberk Duck'. "Het is ons niet duidelijk waar al dat geld gebleven is."

Onderzoek
De inspreekster verzocht wethouder Dilia Blok om mee te denken met de Woonvisie en prestatieafspraken te maken met de woningstichting.

Riepsaame wil met de belangenvereniging, gemeente Krimpenerwaard en de woningstichting Gouderak naar een nieuw huurbeleid. Daarvoor dient eerst een onderzoek te worden verricht naar de huidige samenstelling van de huishoudens in Gouderak naar omvang, leeftijd en inkomen, de demografische verwachtingen, de huidige samenstelling van de woningvoorraad en de gewenste samenstelling.

"Deze gegevens krijgen we niet van de directeur, maar we hebben ze nodig om te komen tot een goed onderbouwd advies over het huurbeleid", aldus Riepsaame. De Huurdersbelangenvereniging Gouderak maakt van de wettelijke mogelijkheid gebruik om zich te laten steunen door een adviseur.

Scheefwonen
Volgens Karel van Berk, directeur/bestuurder van de Woningstichting Gouderak, wordt de huur voor huishoudens met een inkomen tot 34.292 euro per 1 juli niet verhoogd. Daarboven geldt een verhoging van 2,6 procent. Huishoudens met een inkomen boven 43.000 euro gaan 4,6 procent meer betalen. "Zo pakken we het scheefwonen aan en kunnen we de kosten voor onderhoud opbrengen. Anders gaan we zelf scheef."

De Woningstichting Gouderak heeft eveneens moeten bijdragen aan de redding van grote, noodlijdende corporaties. "Feitelijk is de overheid schuldig aan de jaarlijkse huurverhoging. Persoonlijk vind ik dat absurd, maar we hebben er wel mee te maken."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >

Reageer als eerste
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER