Afbeelding

Syrische vluchteling in Krimpen blijkt filmster

Algemeen 571 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Een Syrische vluchteling die in Krimpen aan den IJssel wordt opgevangen blijkt in eigen land een bekend acteur.

Remez Kamel (34) uit Aleppo speelde in tv-series en talloze historische films die in bioscopen in heel de Arabische wereld te zien waren. Hij schreef ook zelf scenario’s en maakte korte films. Nadat zijn huis was gebombardeerd en rebellengroep Al-Nusra de stad innam, moest Kamel op de vlucht. “Streng gelovige moslims hebben het niet zo op filmmakers en acteurs”, legt Kamel uit. “Televisie, muziek en afbeeldingen zijn in hun ogen godslasterend, en dus verboden.” 

Historische outfits

Zijn reis richting Turkije was om die reden een extreem gevaarlijke onderneming. “Gelukkig herkende niemand me”, zegt Kamel. “Dat komt omdat ik er in het echte leven heel anders uitzie dan in de films waarin ik speelde. Ik droeg historische outfits en werd voor mijn rollen flink onder handen genomen.” 

Vanuit Turkije wist hij uiteindelijk het ‘veilige’ Europa te bereiken. Hij reisde door naar Nederland. “Ik hoorde in Syrië al over de vriendelijke Nederlandse bevolking. Dat klopt ook echt. Iedereen hier wil ons Syriërs helpen, iets dat we erg waarderen.” Kamel’s vrouw en zoontje zijn inmiddels ook Syrië ontvlucht en verblijven bij familie in Turkije. “Ik mis ze, maar gelukkig zijn ze daar veilig.” 

Over zijn toekomst is Kamel positief gestemd. Hij wil snel z’n plek vinden in de Nederlandse maatschappij en de taal leren. En hij wil werken, het liefst als filmmaker. “Ik zou graag met een Nederlandse regisseur een film willen maken over de hele vluchtelingencrisis. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om je land achter te moeten laten voor oorlogsgeweld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden