• De bevlogen en markante dirigent Hans Sterrenburg van het Schoonhovense zeemanskoor 'Recht zo die gaat' overleed deze week na een ziekbed.
• De bevlogen en markante dirigent Hans Sterrenburg van het Schoonhovense zeemanskoor 'Recht zo die gaat' overleed deze week na een ziekbed.

Hans Sterrenburg (1947-2019): altijd vol in de schijnwerpers

Algemeen 1.716 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Wederom is een markante Schoonhovenaar heengegaan. Hans Sterrenburg (72) bezweek maandag 11 november aan de gevolgen van leukemie.

Op de nieuwe CD van zeemanskoor 'Recht zo die gaat' is zijn stem te horen bij drie nummers, die Sterrenburg tijdens zijn ziekte thuis heeft ingezongen. Het koor zorgt nadien voor de muzikale ondersteuning. Dinsdagmiddag werden de overige nummers vastgelegd tijdens een gepland optreden met publiek in Het Bastion.

Het was tegelijkertijd een eerbetoon aan de interim-dirigent, solist en verhalenverteller, die steeds vol in de schijnwerpers stond. De Schoonhovenaar gaf eerlijk toe dat hij publiciteit niet uit de weg ging.

Toen Steven de Jong zich in 2009 presenteerde als producent van de film 'De Hel van 1963' schreef Sterrenburg een brief aan Paul de Leeuw, waarin hij aanbod De Jong in het televisieprogramma over te halen voor een rol als figurant. Hij bood toen ook aan om hoofdrolspeler Chris Zegers te leren schaatsen. Uiteindelijk kreeg Sterrenburg in de film over de meest barre Elfstedentocht aller tijden een piepklein rolletje als stempelaar.

Dat kon hem overigens niets schelen. Sterrenburg was sportman, tekst- en liedjesschrijver, zanger, opperstalmeester en pokeraar en beschikte over een behoorlijk gedigitaliseerd foto- en krantenarchief. Daarin kon hij naar hartenlust putten bij jubilea van atletiekvereniging Avantri en schaatsclub Lekstreek.

Ook over zijn deelname aan NCRV's Zeskamp in 1980, waarin hij namens Schoonhoven bijna in het zwembad verdronk bij een ridderlijk steekspel met een tegenstander uit Amersfoort, kon hij in geuren en kleuren uitwijden.

Zijn verhaal was vaak een mooie aanvulling op de stoere zeemansliedjes van het koor Recht zo die gaat, waarvoor Sterrenburg diverse nummers schreef. Een van de bekendste is 'Schoonhoven mooi', waarin de Zilverstad liefkozend wordt bezongen als een pareltje aan het water.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden