• Joris Koëter in zijn Restaurant aan de Lek.
• Joris Koëter in zijn Restaurant aan de Lek. Foto: wijntjesfotografie.nl

Hollandse pot bij Restaurant aan de Lek

Algemeen 4.544 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Na weken hard werken is het woensdag zover. Dan opent in Krimpen aan de Lek Restaurant aan de Lek de deuren. In de nieuwe eetgelegenheid is het 'Hollands' wat de klok slaat.

Achter het concept staat Joris Koëter, tot een aantal jaar geleden eigenaar en chef-kok van Eetcafé Kuiter in Rotterdam-West. Nadat hij in 2016 zijn zaak had verkocht, bleek het lastig om weer te werken voor een baas. "Ik wilde graag weer een eigen zaak, met een mooie keuken waar ik lekker voor m'n gasten kan koken."

Koëter zocht bewust naar een locatie buiten Rotterdam. "In Rotterdam komen er elke maand twee zaken bij en ik denk dat de stad voorlopig verzadigd is. Als eetgelegenheid moet je je daar ook onderscheiden door in foodtrends te koken: biologisch, vega of burgers bijvoorbeeld. Ik wilde een normaal restaurant, voor mensen met honger."

Glas in loodramen
Het 200 jaar oude pand langs de dijk in Krimpen aan de Lek (Dorpsstraat 114) was precies wat Koëter zocht. "Ik stond hier en was op slag verliefd op het pand", vertelt hij. "Oude details, zoals de glas in loodramen en de ornamenten, zijn nog goed zichtbaar. De sfeer past helemaal bij het concept dat ik voor ogen heb: een restaurant waar je de heerlijkste Hollandse gerechten krijgt voorgeschoteld."

In Eetcafé Kuiter kookte Koëter de ene week Frans, Italiaans en soms Hollands. "Dat laatste deed ik vooral omdat ik het zelf zo leuk vond, maar ik merkte dat mijn gasten heel blij werden van m'n hachee of zelf gemaakte gehaktbal. Dat deed hen aan vroeger denken. Veel mensen doen alsof de Nederlandse keuken niet goed is terwijl het hartstikke lekker kan zijn."

Op de menukaart van Restaurant aan de Lek staan vier voor- en vier 'Hollandse' hoofdgerechten op de menukaart. Daarnaast is er een 'low budget' dagmenu voor 22,50 euro. "Gasten krijgen dan soep, een hoofdgerecht en koffie met gebak toe. Ik durf te stellen dat je voor die prijs hier in de buurt nergens zo lekker kunt eten."

In de opstartfase krijgt Koëter in zijn zaak hulp van een bevriend horeca-echtpaar. Zelf staat –ie in de keuken. De producten die hij gebruikt voor zijn gerechten, betrekt hij zoveel mogelijk van lokale ondernemers. Zo koopt hij kaas in bij Booij Kaasmakers uit Streefkerk en al het brood bij bakkerij Casteleijn uit Krimpen aan den IJssel. "Daarnaast doe ik weer zaken met mijn betrouwbare leveranciers: Frans Kaijser voor het beste vlees, Frank Kesteloo voor biologische groenten en vis van Jan Woord."

Babbeltje
Dat hij (nog) niet bekend is in de Krimpenerwaard vindt Koëter geen probleem. "Dat komt vanzelf wel. De keren dat ik in het dorp was heb ik wel een babbeltje gemaakt, met de bakker, de slager en de bloemist. Ik hoop ze vooral hier te mogen ontmoeten, in mijn restaurant."

Of –ie het spannend vindt? "Over het koken maak ik me niet zo'n zorgen, wel of het allemaal op tijd klaar is. We zitten nog volop in de verbouwing. De nieuwe keuken is al geplaatst. Het liefst ga ik vandaag nog aan de slag, want ik geniet het meest als ik achter het fornuis sta. Dan ben ik op m'n best."

In Restaurant aan de Lek is plaats voor 36 personen. Wie een reservering wil plaatsen, kan bellen met: 06-30676618.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden