• De Kadijk in Bergambacht.
• De Kadijk in Bergambacht. Foto: Jaap Graveland

'Besluit oeververbinding spaart landschap Krimpenerwaard'

Algemeen 929 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) en het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) zijn blij met het besluit van de provincie om voor het traject Feijenoord -De Esch/Kralingen een oeverbinding te realiseren en 90 miljoen te investeren in een oplossing voor de Algeracorridor.

"Wij zijn voor verbetering van de mobiliteit, maar hadden bezwaren tegen de combinatie van een brug naar Ridderkerk en de bouw van 4.000 extra woningen in de Krimpenerwaard", stelt NVWK-voorzitter Jaap Graveland. "Het spaart landschap, natuur en erfgoed en vergroot de bereikbaarheid van de groene Krimpenerwaard voor de Rotterdammers. We constateren dat de inzet van partijen voor een betere ontsluiting van de Krimpenerwaard effect heeft gehad: die 90 miljoen is aanzienlijk meer dan in de pré-verkenning voor een oeververbinding was voorzien."

Panorama Krimpenerwaard
Met het besluit over de oeververbinding is volgens de NVWK nu ook het argument vervallen om 4.000 extra woningen te bouwen in de Krimpenerwaard. "De huidige woonvisie loopt tot 2030 en gaat al uit van 3.000 woningen. Wij dringen erop aan dat de gemeente met een nieuwe woonvisie komt. Hierbij kan ze dankbaar gebruik maken van het Panorama Krimpenerwaard. Dit werd al in november 2018 aan de gemeenten en provincie aangeboden maar raakte door de politieke drukte rond het MIRT en gebiedsbod wat naar de achtergrond. Het vormt echter nog steeds een prima inhoudelijke basis voor de ontwikkelingsvisie en agenda, omdat het inzet op gelijkwaardige groei van economie en ecologie. Het Panorama is extra krachtig juist omdat het door participatie tot stand is gekomen."

Draagvlak
Graveland ziet met instemming aan dat overheden, agrariërs en natuurorganisaties allerlei initiatieven nemen voor het vergroten van de biodiversiteit in de Krimpenerwaard. "Het draagvlak en de investeringen daarvoor zijn erbij gebaat als zoveel mogelijk bewoners ervan kunnen genieten. De investering in de oeververbinding over de Hollandse IJssel brengt de Krimpenerwaard dichterbij en is dus goed voor de natuur én de Rotterdammers."

De voorzitter meent dat daar meer voor nodig is. "De meeste Rotterdammers hebben nauwelijks weet van het groen en de rust aan de overzijde van de Hollandse IJssel. De huidige verbinding vormt niet alleen een fysieke, maar ook een psychologische barrière. We adviseren de overheden dan ook om parallel aan de bouw van de brug sterk in te zetten op streekpromotie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 9 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 11 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden