• Rob van den Broeke vertrekt per 1 september naar Rijswijk Wonen.
• Rob van den Broeke vertrekt per 1 september naar Rijswijk Wonen. Foto: Adri Verhoeven

Van den Broeke neemt afscheid: 'Aan woningschaarste valt niet te ontkomen'

Algemeen 847 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Rob van den Broeke (51) ruilt per 1 september woningcorporatie QuaWonen in voor Rijswijk Wonen.

"Ik vertrek niet bij QuaWonen, omdat ik het hier niet meer naar m'n zin heb", zegt Van den Broeke, na negen jaar directeur/bestuurder te zijn geweest bij de woningcorporatie in de Krimpenerwaard. "Er zijn de laatste jaren grote stappen gezet met de herinrichting van dorpskernen, renovatie van wijken en investeringen in nieuwbouw. Maar de volgende fase mag mijn opvolger voor zijn rekening nemen. Het is ook goed dat een ander zijn of haar licht laat schijnen over het huidige functioneren van het woonbedrijf. Dat is heel gezond."

Spaarpot
Voor hemzelf ligt er in Rijswijk na enige turbulentie voldoende werk te wachten. Zijn nieuwe werkgever zit juist goed bij kas, omdat er tot op heden weinig is geïnvesteerd.

"Dat heeft geleid tot een flinke spaarpot en die wil ik graag benutten. Qua grootte komt de portefeuille redelijk overeen met die van QuaWonen. Hier is sprake van 8.800 huurders; in Rijswijk gaat het om ruim 7.000 cliënten. Het grote verschil is het aantal woningen per vierkante kilometer. Dan praat je over twee uitgestrekte groene plattelandsgemeenten tegenover overzienbare stedelijke locaties."

In 2010 volgde Rob van den Broeke zijn collega Kees Karsten op en voegde alle lokale kantoren samen op de uitvalsbasis in Bergambacht. Vervolgens stond hij aan het roer van grootschalige ingrepen in met name Krimpen aan de Lek, Bergambacht en Schoonhoven. Hij trok de portemonnee voor een sprong voorwaarts.

"Ik heb pas uitgerekend wat we alleen al hebben uitgegeven aan de metamorfose in de wijk Schoonhoven-Noord. Dan praat je al gauw over 60 miljoen euro. Dat is een behoorlijk bedrag. Ook het aanzicht van het centrum van Krimpen aan de Lek is fasegewijs sterk verbeterd. Daar ben ik best trots op."

Must
Projectontwikkeling is niet langer een zaak van bouwers en beleggers, maar ook een must voor corporaties die hun bezit willen moderniseren en verduurzamen. "De energietransitie wordt daarbij een hele uitdaging, want we weten niet waar het qua kosten op uitdraait. Het is een noodzakelijk proces voor een leefbaar milieu, maar je zal intussen op de uitgaven moeten letten. Haalbaar en betaalbaar zijn daarbij de sleutelwoorden. De huren stijgen al hard genoeg. Daarnaast gaan technologische innovaties zo snel, dat je soms even wil wachten met de aanpak. Misschien komt er een goedkoper alternatief voor dure gasloze bewoning. Intussen moet je je woningaanbod afstemmen op de marktvraag. Gezinsverdunning leidt inmiddels tot forse wachtlijsten, want aan woningschaarste valt niet te ontkomen. Misschien moet je wel overgaan tot tijdelijke huisvesting voor vijf tot tien jaar. Een soort wachtlokaal voor woningzoekenden. Het is een probleem, waarbij meer partijen betrokken raken vanwege dubbele vergrijzing en intensievere zorg aan huis. Onze toekomstige opdracht vereist evenwel draagvlak, maatwerk en overeenstemming."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden