Afbeelding
Foto: stockfoto

Werkplekken op brandweerkazerne gewenst voor snellere uitruk

Algemeen 787 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Schoonhovense brandweerkorps heeft niet alleen moeite met het werven van vrijwilligers, maar ook met een snelle bezetting bij de eerste uitruk.

Diverse brandweerlieden wonen weliswaar in Schoonhoven, meer werken elders in de regio. Als elke minuut telt is het van belang om bij een brand minimaal zes man in de tankspuitauto te hebben.

Daarom heeft het korps voorgesteld aan de leiding van Brandweer Hollands Midden om werkplekken te installeren in de kazerne bij Het Bastion. Volgens woordvoerder Hans Huizinga heeft de directie daar wel oren naar.

Laptop
"Tegenwoordig zijn werknemers minder gebonden aan een vaste werkplek. Ze kunnen hun laptop meenemen naar de brandweerkazerne om daar hun dagelijks werk uit te voeren. Daarvoor moet je dan wel voldoende faciliteiten bieden en wellicht enkele ruimten verbouwen. In Gouda is dat reeds gebeurd en dat geeft de coördinator meer rust en overzicht."

Niettemin blijft het lastig om vrijwilligers tussen 20 en 45 jaar te interesseren voor taken bij de brandweer. Met name de tweejarige avondopleiding tot Manschap-A is voor veel kandidaten een drempel. "Er gaan intern geluiden op om de cursus te verkorten. Je kan een dagopleiding volgen - dan duurt het een jaar - of inschrijven voor een versneld traject van zes weken. Dat laatste gebeurt echter zelden", weet Huizinga.

Werven
Niettemin voert het Schoonhovense korps opnieuw een wervingsactie om een passend antwoord te hebben op de vergrijzing. De komende jaren haakt bijna een derde van de 24 brandweerlieden af vanwege de leeftijd.

"De grens ligt niet meer bij 55 jaar. Centraal staat nu de fitheid van de brandweerman of -vrouw. Dat laatste wordt na keuring vastgesteld. Toch zullen er collega's stoppen. Het is fysiek geen eenvoudige opgave om mens en dier te redden. En je bent jarenlang 24 uur per dag alert. Daar tegenover staan nauwe samenwerking en kameraadschap. Als je eenmaal je draai hebt gevonden bij de brandweer wil je niet meer weg", aldus Huizinga.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 11 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 13 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden