• Jessica Blaak in actie
• Jessica Blaak in actie Foto: Mariska van Dam

Rolstoelbadmintonner Jessica Blaak zoekt trainer en sponsors

Algemeen 567 keer gelezen

BERGAMBACHT • De 27-jarige Jessica Blaak uit Bergambacht zou graag over een nieuwe sportrolstoel, een gespecialiseerde trainer en sponsorbijdragen willen beschikken om haar doel te bereiken.

Dat is een pittig wensenlijstje op de weg naar de gewenste titel 'Nederlands kampioen para-badminton', maar Jessica Blaak is niet iemand die passief in haar woning aan de Boomgaard blijft zitten. Ze is inmiddels een crowdfundingactie gestart en hoopt via publiciteit in de media ontbrekende gelden binnen te krijgen. Dat laatste had ze overigens liever niet gedaan.

"Ik vind het een vorm van bedelen en dat zit niet in mijn aard. Ik dop graag mijn eigen boontjes, maar het lukt me niet om het bedrag zelf op te hoesten. Ik heb niet de middelen en de energie om dat op te brengen."

Onderzoeken
Blaak vindt het vervelend om over haar ziekte te praten, omdat er meerdere complexe aandoeningen zijn.

"Daardoor weten ze niet precies hoe ze me moeten behandelen. Er zijn diverse onderzoeken geweest nadat ik de kracht in mijn spieren verloor. Ondanks alle tegenslagen wil ik positief in het leven staan en proberen alles eruit te halen wat erin zit. Dit betekent wel dat ik  regelmatig een paar uur rust moet houden. In 2015 moest ik stoppen als taxichauffeur en sinds twee jaar ben ik volledig afgekeurd. Fysiek trek ik het niet. Ook bij het uitoefenen van mijn sport moet ik opletten dat ik niet 'out' ga. Als ik tijdens een partij sterretjes ga zien, moet ik even pauze houden. Dan is het bloed naar mijn benen gezakt en is het letterlijk licht in mijn hoofd."

Cachet
Ze laat zich er niet door tegenhouden. Haar tweede plaats op het recente NK in Veenendaal krijgt extra cachet als je bedenkt dat Jessica Blaak pas een jaar de badmintonsport beoefent.

"Ik had ooit een shuttle weggeslagen toen ik 12 jaar was en nog in Lekkerkerk woonde. In april 2018 heb ik me aangemeld bij Blue Sky in Bergambacht. Ik ben met m'n rolstoel sportcentrum De Waard binnengereden en heb het verbaasde bestuur gevraagd of ik als mindervalide welkom was bij deze badmintonclub. Dat bleek het geval en sindsdien speel ik op een half veld tegen valide badmintonners. Het zou leuk zijn als zich meer beperkte sporters zouden aanmelden bij Blue Sky. Dan speel je tegen opponenten van je eigen niveau."

Tweedehans
Blaak zou het eveneens op prijs stellen als ze haar krappe rolstoel zou kunnen inruilen voor een breder exemplaar en bovendien begeleid zou worden door een gespecialiseerde trainer.

"Nu speel ik in een tweedehands rolstoel. Een op maat gemaakte sportrolstoel is te duur. Ga maar uit van zo'n 3.000 tot 4.000 euro. Daarvan kan ik slechts een klein gedeelte via de gemeente krijgen. Naast de sportrolstoel en een trainer zijn er nog tal van andere zaken waarbij ik geholpen kan worden. Denk hierbij aan rackets, kleding, contributie, inschrijfgeld voor toernooien, vervoerskosten, noem maar op. Elke cent komt van pas."

Fanatiek
Met steun kan Jessica Blaak zich wellicht plaatsen voor de Paralympics.

"Ik ben fanatiek genoeg om me daar volledig voor in te zetten. Ik wil altijd winnen, ook zou ik een mindere tegenstander best een paar punten gunnen. Als je meer tijd wil steken in wedstrijden en toernooien heb je een budget nodig. Het zou prachtig zijn als dit lukt."

Wellicht kan ze dan ook de huidige wereldkampioen Ilse van de Burgwal een passend antwoord geven. "Ze is nu veel te sterk voor mij. Ik verloor in de finale met 21-0 en 21-2. Met een dergelijke uitslag wil je niet thuis komen. Dat moet veel beter kunnen."

Wie Jessica Blaak wil steunen kan terecht op http://www.geef.nl/nl/actie/help-mij-nederlands-kampioen-para-badminton-te-worden/donateurs

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 4 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 6 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden