Blauwalg.
Blauwalg. Foto: Marijke Verhoef

Waterschap neemt maatregelen tegen uitbreiding blauwalg

Algemeen 550 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Om verspreiding van blauwalg in de Krimpenerwaard tegen te gaan neemt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard allerlei maatregelen. 

Te denken valt aan het lokaal omleiden van waterstromen, het isoleren van sloten en plassen, het aanpassen van het waterpeil en het inlaten van water uit de Hollandsche IJssel. Het waterschap houdt via waterproeven de waterkwaliteit ook voortdurend in de gaten.  

Overgeven
In een aantal sloten in de Krimpenerwaard komt momenteel blauwalg voor. Die kan gezondheidsklachten opleveren voor zwemmers, maar ook honden. Zij kunnen last krijgen van irritatie aan de ogen of de huid. Het inslikken van blauwalg kan leiden tot hoofdpijn, overgeven en diarree. Blauwalgen zijn te herkennen aan een groen-blauwe troebeling van het water. 

Surfplas
In de surfplas in recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek is geen blauwalg aangetroffen. Op dit moment geldt voor de plas wel een waarschuwing vanwege kuilen in de bodem. Het waterschap doet er alles aan om te voorkomen dat de blauwalgen in de surfplas komen. Zo loopt de aanvoer van water tijdelijk via het gemaal Lepelaarsingel in Krimpen aan den IJssel. Op deze manier blijft er schoon water naar de surfplas toe komen.

Zwemwaterapp
Via de speciale Zwemwaterapp van de website www.zwemwater.nl is de meest actuele informatie beschikbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden