• Erik Stoop, molenaar van de historische Middelste Molen in Cabauw.
• Erik Stoop, molenaar van de historische Middelste Molen in Cabauw. Foto: Floris Bakker

Molenaar Cabauwse molen: 'Ga door tot ik erbij neerval'

Algemeen 1.122 keer gelezen

CABAUW • Uitermate jammer noemt Erik Stoop (76) het, dat hij 'zijn' poldermolen niet kan laten draaien. "Dat is toch het liefste dat je doet als molenaar, maar het gaat gewoon niet."

Eind vorig jaar is de historische Middelste Molen in Cabauw stil gezet. Uit oogpunt van veiligheid is het niet verantwoord om de wieken in beweging te zetten. "De twee stalen roeden verkeren in zo'n slechte staat dat ze af kunnen breken. Dat wil je natuurlijk niet hebben." Maar er is volgens Stoop een nog veel urgenter probleem: de molen dreigt te verzakken. Hij wijst naar grote scheuren in de grond en vochtplekken op de bodem van de bak waar het onderwiel in draait. "Da's niet goed", verzucht hij. "Deze molen is in 1454 gebouwd op de 'koude grond', dus zonder palen. Als het grondwater dan gaat werken, heb je een probleem." Dan is er nog de bonte knaagkever. Die vreet langzaam de hele molen weg.

Plan b
Het herstel van de molen kost zo'n 325.000 euro. Het Molenfonds heeft al ruim 52.000 euro toegezegd voor groot onderhoud aan de fundering. Het Utrechts Landschap schrijft (namens eigenaar Stichting de Utrechtse Molens) grote fondsen aan. Het leeuwendeel van het enorme bedrag moet komen van de Provincie Utrecht. Stoop heeft goede hoop dat de provincie 'over de brug' komt met het geld. "Gebeurt dat niet, dan hebben we wel een probleem. Want een plan b is er niet."

Ook lokaal gebeurt er het nodige. Zo spaarde de Vrienden van de Cabauwse Molen 15.000 euro voor het onderhoud en probeert de stichting met allerlei acties geld bijeen te krijgen. Met succes. "De barometer staat sinds vorig weekend (toen de Nationale Molendag plaatsvond) op 27.000 euro. Doel is om in totaal 10 procent van de herstelkosten - dus zo'n 32,500 euro - bij elkaar te sprokkelen. Dat gebeurt door het organiseren van allerlei activiteiten. Zo wordt er op Hemelvaartsdag 'gedauwtrapt' rond de molen. "We zetten bedelbussen neer in de hoop dat deelnemers er wat instoppen."

Stoop merkt dat de betrokkenheid bij de molen groot is. Dat snapt hij wel. "Molens horen bij ons mooie Hollandse landschap. Daar komt nog bij dat deze molen toch wel op een heel bijzondere locatie staat, midden in de polder. Toch is dat nog altijd niet bij iedereen hier in de omgeving bekend. Zo komen hier maar weinig bezoekers uit Schoonhoven terwijl je de Bartolomeuskerk hiervandaan ziet staan."

Molenvirus
Stoop, al 25 jaar de vrijwillige molenaar van de Middelste Molen, zegt dat er snel iets moet gebeuren. Om te voorkomen dat -ie verloren gaat, "want dat zou eeuwig zonde zijn." Zelf liep hij begin jaren 90 het molenvirus op. "Ik maakte foto's van de restauratie van een molen in Breukelen. Ik raakte zo geboeid door het werk van de molenaar dat ik zelf de opleiding ben gaan volgen." Na het afronden van zijn opleiding kreeg hij de vraag om molenaar te worden van de Cabauwse molen. Stoop en zijn vrouw grepen deze kans met beide handen aan.

Wie de molenaarswoning van de Cabauwse molen binnenkomt, doet een stap terug in de tijd. Er staan meubels uit grootmoeders tijd en in de hoek is de oude bedstee nog altijd zichtbaar. Een ouderwetse kachel verwarmt de knusse ruimte. Dat is wel nodig. Met name in de winter kan het ijskoud worden, weet Stoop uit ervaring. "Door naden en kieren tocht het hier verschrikkelijk; daar kun je niet tegenop stoken. Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen dat de molenaar hier ooit woonde met zijn vrouw en acht kinderen."

Stoop kan eindeloos vertellen. Over de geschiedenis, maar ook over zijn eigen ervaring met de molen. Tot 1972 hield die de polders rond Cabauw droog zodat koeien zonder natte poten konden grazen. De molen is nog volledig 'maalvaardig'. "Bij een redelijke wind maalt -ie zo'n zestig kuub per minuut. Dat water stroomt tegenwoordig via een omweggetje de polder weer in." Molens moeten blijven draaien. Het zijn werktuigen die anders kapotgaan, legt Stoop uit. Daarnaast zorgt het malen voor een verhoogde waterkwaliteit. "De molen schept met een scheprad het water naar boven waardoor er zuurstof wordt toegevoegd. Dat is goed voor het leven in de sloot."

Geen dag is hetzelfde op de molen en dat maakt het werk van molenaar voor Stoop zo leuk. Aan stoppen denkt -ie nog niet. "Ik ga door tot ik erbij neerval", lacht de 76-jarige Woerdenaar. "Het aanbod van molenaars is bovendien schaars. Er zijn wel leerling-molenaars, maar vaak gaat het om mannen die ook al aardig op leeftijd zijn. Dus ik moet nog wel een paar jaartjes, maar dat is geen straf."

Wie bij wil dragen aan de restauratie, kan lid worden van de Vrienden van de Cabauwse Molen. Het is ook mogelijk om eenmalig te doneren, zelf een actie op te zetten of als bedrijf een sponsoring te doen. Alle informatie (en de activiteiten die de stichting organiseert) staan op www.cabauwsemolen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden