Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: 123RF.com - John McAllister

Aanvraag ontheffing voor MooiMekkerland

  •   1049 keer gelezen

STOLWIJK • De gemeente Krimpenerwaard gaat bij de Provincie Zuid-Holland een ontheffing aanvragen voor de reeds gerealiseerde illegale uitbreiding van de geitenstal van MooiMekkerland aan de Koolwijkseweg in Stolwijk. Het einde van het langslepende dossier lijkt daarmee in zicht.

Een ruime meerderheid stemde woensdag in met het collegevoorstel. 'Terecht', vond CDA-raadslid Jan Dekker. "MooiMekkerland is een prachtige bedrijf dat goed past in ons buitengebied. Klachten zijn niet herleidbaar aan de geitenboerderij, want het voldoet aan alle normen voor geurhinder en de uitstoot van fijnstof."

Afwijzing
Dekker drong bij het college aan om als gemeente de uitbreiding te vergunnen, dus zonder inmenging van de provincie. Een afwijzing van Zuid-Holland betekent namelijk vrijwel zeker een faillissement van MooiMekkerland. "U zet daarmee de familie Verhoef in de kou." Wethouder Leon de Wit wees Dekker er fijntjes op dat de gemeente rekening moet houden met de belangen van alle betrokken partijen. Dus ook met die van omwonenden.

Die protesteren al jaren tegen de ingrepen van eigenaar Gerben Verhoef op zijn terrein. Stank, herrie en de vrees voor Q-koorts vanwege de verdrievoudiging van het aantal geiten zijn hun voornaamste zorgen. Zuid-Holland hanteert sinds 2017 een geitenstop vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Die risico's verschillen per provincie, zo verklaarde burgemeester Roel Cazemier. Dit omdat de ene provincie veel meer geitenboerderijen telt dan de de andere. In het geval van MooiMekkerland vindt hij het, op basis van alle beschikbare informatie, 'verantwoord' om een ontheffing aan te vragen.

Twee kanten
Meerdere fracties gaven aan te worstelen met het dossier. "Elk verhaal heeft twee kanten en in dit geval heb je ook te maken met twee kampen. Dat maakt het lastig", erkende Wisja Pannekoek van Waard18. Toch koos hij voor de lijn van het college, net als VVD-raadslid Pascal Zuijderwijk. "Deze ondernemer heeft immers verschillende maatregelen getroffen om de overlast voor de omgeving te beperken. Zo zijn alle geiten ingeënt tegen de Q-koorts, wordt de fijnstof die vrijkomt afgevangen en de lucht in de stal gezuiverd."

Een uitzending van Zembla bracht Anthony Tom (CU) aan het twijfelen. In de uitzending durfde een vertegenwoordiger van de geitensector niet uit te sluiten dat omwonenden van een geitenstal een verhoogde kans lopen op een longontsteking. De Wit wees erop dat de geitenboerderij niet te vergelijken is met die in Stolwijk. Twee van de drie CU-fractieleden stemden uiteindelijk tegen het voorstel.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }