• Archieffoto.
• Archieffoto. Foto: Floris Bakker

Blauwalg in de Krimpenerwaard

Algemeen 962 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Op meerdere locaties in de Krimpenerwaard is blauwalg in het oppervlaktewater waargenomen. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard verwacht dat deze situatie langere tijd zal aanhouden.

Blauwalgen kleuren het water groen. De drijvende algen kunnen er uitzien als groenblauwe slierten op het water.

'Sommige blauwalgen die in de Krimpenerwaard voorkomen, kunnen giftige stoffen vormen en afgeven', meldt het hoogheemraadschap. 'Daarom is het niet verstandig om in dit water te zwemmen. Ook honden dan wel andere huisdieren kunnen beter niet in dit water zwemmen en dieren (vee) wordt aangeraden niet van het water te drinken. Slootwater gebruiken als sproeiwater voor de (moes)tuin wordt ook ontraden. Gebruik hiervoor liever regenwater uit de ton of kraanwater. Water met blauwalg kan leiden tot stankoverlast en sterfte van watervogels en vissen'.

Het hoogheemraadschap probeert de verspreiding van de blauwalgen door de aan- en afvoer van water zo veel mogelijk tegen te gaan; 'Soms wordt lokaal water via een andere route aangevoerd wanneer dit mogelijk is. Daarvoor onderzoeken we de ontwikkeling en verspreiding van de blauwalgen en voeren we metingen uit'.

Blauwalg kan overal in de Krimpenerwaard voorkomen. Het hoogheemraadschap verzoekt mensen die blauwalg signaleren hiervan een foto te maken en deze te mailen naar: klantmeldingen@hhsk.nl. Tevens kan men het meldingsformulier op de website invullen of bellen: 010-45 37 200.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden