Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Afvalcontainers in Krimpen aan den IJssel.
• Afvalcontainers in Krimpen aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

Krimpen gaat strenger optreden tegen fout aanbieden huisvuil

  •   1585 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gemeente Krimpen aan den IJssel gaat strenger optreden tegen het fout aanbieden van huisvuil. Wie een vuilniszak of grofvuil naast de ondergrondse container plaatst, riskeert een bekeuring van 95 euro.

Wethouder Kirsten Jaarsma benadrukt dat het overgrote deel van de Krimpenaren zich keurig aan de regels houdt. "Ons scheidingspercentage is, sinds de invoering van het omgekeerd inzamelen in 2016, gestegen van 42 procent in 2016 naar 68 procent nu. Dat is een compliment waard. Onze burgers doen het hartstikke goed. Het is echt een klein groepje dat er een potje van maakt."

Gemakzucht
Het groeiend aantal illegale bijplaatsingen baart Jaarsma zorgen. Ze kan alleen maar gissen naar de reden. "Gemakzucht speelt een rol. Als je je pasje vergeet, ben je sneller geneigd om de zak naast de container te zetten. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling." De stijging van het afval dumpen is volgens de wethouder maar ten dele te wijten aan storingen aan de containers, bijvoorbeeld door afval dat klem zit of een container die vol zit. "Er is bovendien altijd een mogelijkheid om je afval in een andere container in de buurt te gooien."

Medewerkers van Cyclus treffen bij het legen van de containers de gekste dingen aan. Van magnetrons, speelgoedglijbanen en bureaustoelen tot hele bankstellen en ander grofvuil. Het zijn echter vooral afvalzakken naast containers waar bewoners zich aan ergeren. "Daar moeten we dan ook echt iets aan doen"", zegt Jaarsma. "Afval naast de container veroorzaakt ergernis, is onhygiënisch en brengt onnodige kosten met zich mee."

Stickers
Om de verrommeling te lijf te gaan, hanteert de gemeente vooralsnog een positieve aanpak. Zo worden er borden geplaatst en stickers aangebracht op de containers, om inwoners nogmaals te wijzen op de regels. Speciale stickers met een ludiek tekstje ('Het voelt niet fijn om hier te staan. Mensen kijken geïrriteerd naar me. Zeggen lelijke dingen over me.) die op het grofvuil worden geplakt, moeten zorgen voor een stukje bewustwording.

Vanaf 13 mei houden boa's en gemeenteambtenaren twee weken lang verschillende 'hotspots' in Krimpen aan den IJssel extra in de gaten. Op basis van gegevens in het afval wordt geprobeerd de meest hardnekkige overtreders op te sporen. Jaarsma: "Die krijgen eerst een waarschuwingsbrief. Als ze daarna nóg een keer worden betrapt, volgt en boete van 95 euro, exclusief administratiekosten à 9 euro. Daarmee willen we een signaal afgeven dat we illegale afvaldumpingen niet toestaan."

Floris Bakker

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }