• Karin Burger en Edwin Anderson.
• Karin Burger en Edwin Anderson. Foto: Floris Bakker

Lotgenotengroep voor chronisch zieke Krimpenaren opgericht

Algemeen 1.211 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Vanwege een chronische ziekte zitten Karin Burger (40) en Edwin Anderson (36) uit Krimpen aan den IJssel vaak gedwongen thuis. Via 'Vrienden voor elkaar' hopen zij met lot- en leeftijdgenoten in contact te komen.

Al haar hele leven lang kampt Karin met een longaandoening. Bij inspanning is ze snel benauwd en nauwelijks in staat om iets te ondernemen. Werken gaat niet meer. Tot 2014 had ze een baan. "Ik werkte 40 uur per week, maar dat hield ik gewoon niet meer vol. Mijn lijf trapte keihard op de rem."

Uitgeput
Edwin vertelt een soortgelijk verhaal. Sinds 2005 kampt hij met ME/CVS, een chronisch vermoeidheidssyndroom. De ziekte heeft zowat alles van 'm afgepakt. "Ik had werk, een leuke vriendin en een grote vriendenkring toen ik plots allerlei gezondheidsklachten kreeg. Ik had last van m'n spieren en gewrichten en voelde me uitgeput. Je kunt het vergelijken met een zware griep."

Edwin is nooit beter geworden, iets dat hij maar moeilijk kan accepteren. "Ik wil graag meedoen, nuttig zijn. Vandaar dat ik vrijwilligerswerk doe bij het Repair Café en het Computer Café. Op slechte dagen lukt dat me niet. Dan lig ik vooral op bed. Ik heb veel steun van mijn ouders. Zij helpen me met van alles! Daar ben ik ze echt enorm dankbaar voor. Zonder hen had ik het nooit zo lang vol kunnen houden."

Onbegrip is iets waar ze allebei weleens tegenaan lopen. "Aan de buitenkant is niet te zien dat wij chronisch ziek zijn", legt Karin uit. "Niet iedereen snapt wat je mankeert. Dat maakt het lastig." Zelf komt ze door haar chronische ziekte weinig 'onder de mensen'. "Werken of sporten gaat niet, dus ontmoet ik niet veel mensen. Ik doe wel eens mee aan activiteiten die hier in Krimpen worden georganiseerd, maar daar komen alleen ouderen op af terwijl ik juist mensen van m'n eigen leeftijd wil leren kennen."

Lotgenotengroep
Het was Ellen van Pelt van KrimpenWijzer die haar adviseerde om - samen met anderen - een lotgenotengroep op te zetten, speciaal voor mensen met een chronische ziekte van tussen de 25 en 45 jaar uit Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Dat werd 'Vrienden voor elkaar'. Edwin: "Het is de bedoeling dat we elke derde maandag van de maand bij elkaar komen in ontmoetingsruimte De Kajuit om samen iets leuks te doen. We kijken bijvoorbeeld een film, doen iets creatiefs of gaan eropuit. "

Wie zich wil aansluiten is welkom. Opgeven kan bij Ellen van Pelt: 06-45103327, e-mail: ellenvanpelt@krimpenwijzer.nl of via Facebook (@vriendenvoorelkaarkrimpen).

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden