• Kees Kool: herplanten biedt nieuw perspectief.
• Kees Kool: herplanten biedt nieuw perspectief. Foto: Jan Timmer

Essentaksterfte Loetbos noopt tot snelle actie

Algemeen 518 keer gelezen

LEKKERKERK • "Ook mij gaat het zeer aan het hart", bekent boswachter Kees Kool over de essentaksterfte in natuur- en recreatiegebied het Loetbos in Lekkerkerk.

Liefst 95 procent van alle essen in het bos is aangetast door een voor deze bomen fatale schimmel. Het gevolg: een gebrek aan nieuw blad en dode takken. De enige optie is kappen en op de opengevallen plekken herplanting toepassen.

Kool en zijn collega's van Staatsbosbeheer zagen het schimmelfenomeen een jaar of vijf geleden voor het eerst opdoemen in het Loetbos. "We hebben destijds geprobeerd om die bomen te redden, maar er was geen houden aan. De schimmel is onbehandelbaar. De jaren erna raakten steeds meer essen in slechte staat. Man man, dat doet zeer hoor! Ik werk hier al tientallen jaren en heb de bomen 'volwassen' zien worden. Een gezonde es kan wel zo'n honderd jaar oud worden. Het doet dan pijn om zo'n boom te moeten rooien. En het wordt nog verdrietiger als het om enkele duizenden exemplaren gaat, want in die situatie zijn we inmiddels beland."

De essenpopulatie neemt zo'n 45 procent van het 'bomenbestand' in het Loetbos voor zijn rekening. Het kappen er van gaat de komende tijd visuele effecten met zich mee brengen, zeker op de plekken waar nu alléén essen staan. Op de 'gemengde' percelen zal de ontbossing minder gaan opvallen. Daar blijven genoeg andere soorten over.

Desinteresse
Om het publiek op de hoogte te brengen over de naderende kapacties belegden Staatsbosbeheer en Groenalliantie Midden-Holland woensdagavond een informatiebijeenkomst in Hotel De Witte Brug te Lekkerkerk. Hoewel het item 'essentaksterfte' in de dorpen rondom het Loetbos veel besproken wordt, viel de belangstelling voor de bijeenkomst in het hotel zwaar tegen. Het aantal belangstellenden was op twee handen te tellen. "Ik denk zeker níet dat dat het met desinteresse te maken heeft", reageert Kool. "Waarschijnlijk vinden de meeste mensen het logisch en onontkoombaar dat we tot het kappen van de zieke essen overgaan. Het is ook de enige optie, helaas. Daar tegen over staat dat we bij het herplanten straks de mogelijkheid hebben om de biodiversiteit in het Loetbos te vergroten. We willen bomen als de els, de eik, de berk, de wilg en de populier en struiken als de sleedoorn, de Gelderse roos, de meidoorn, de vuilboom en wilgenstruiken mooie plekken geven. Eerst echter moeten de zieke essen verwijderd worden. Dat gaan we doen direct na de zomervakantie. Voor het eind van 2019 moet die klus geklaard zijn. Vervolgens geven we de grond een jaartje rust om optimaal te herstellen en starten we met het herplanten. Uiteindelijk moet dat leiden tot een in volle glorie hersteld Loetbos. En dat is ondanks alles een aanlokkelijk toekomstperspectief."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 9 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 11 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden