Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Binnenvaartschip op de Lek.
• Binnenvaartschip op de Lek. (Foto: Floris Bakker)

Raad Krimpenerwaard: stop varend ontgassen

  •   426 keer gelezen

LEKKERKERK • De raad van de gemeente Krimpenerwaard wil dat er een eind komt aan het varend ontgassen van tankschepen op Lek en IJssel.

VVD-raadslid Marco Oudshoorn diende dinsdag een motie in waarin het college wordt opgeroepen om bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te lobbyen voor een verbod op varend ontgassen. Dit gebeurt vaak na het lossen van de lading. Voordat de nieuwe lading ingenomen kan worden, moeten de restanten van de vorige lading eruit.

Buitenlucht
Door een gebrek aan ontgassingsinstallaties kiezen schippers ervoor om tijdens de vaart de tanks te openen. Restdampen van schadelijke stoffen als benzeen, ethanol en andere aardolieproducten vervliegen en komen zo in de buitenlucht terecht. Inwoners van onder andere Schoonhoven en Lekkerkerk klagen al langer over de stankoverlast die ontstaat door het varend ontgassen.

Er is al een provinciaal verbod op het varend ontgassen, maar handhaving blijkt lastig. Daarom stelde de Rotterdamse VVD voor om als pilot een plaatselijk verbod in te voeren. Daarvoor moeten extra ontgassingsinstallaties worden gebouwd zodat schepen daar hun schadelijke stoffen kunnen lozen.    

Oudshoorn verzocht het college van Krimpenerwaard, middels een motie, om als gemeente aansluiting te zoeken bij deze pilot. De motie kon rekenen op ruime steun van de gemeenteraad.  

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK