Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Volkert Jansen met een van zijn vliegers.
• Volkert Jansen met een van zijn vliegers. (Foto: Jan Timmer)

Volkert Jansen aan basis van eerste Zilverstad Vliegerfestival

  •   463 keer gelezen

SCHOONHOVEN • 'Een regelrechte primeur', zo noemt Volkert Jansen het Internationaal Zilverstad Vliegerfestival, dat op 24, 25 en 26 mei gaat plaatsvinden in Schoonhoven. Met verwoed vliegerliefhebber Jansen als organisator.

Het publiek mag drie dagen omhoog kijken naar vliegers van de types Eddy, Codi, Paradijsvogel, Ster en Evolution. Van één- tot vierlijners: ze gaan allemaal de lucht in tijdens het veelkleurige evenement op het grasveld bij het Willem de Zwijger College. Volkert Jansen (72) maakte van zijn vroegere 'kinderhobby' een volwassen bezigheid waarmee hij zich inmiddels alweer flink wat jaren kostelijk amuseert.

"Vroeger vliegerde ik vaak met de kinderen", vertelt de Schoonhovenaar. "Toen ze ouder werden liet ik het los. Na het overlijden van mijn vrouw ben ik er bij toeval weer mee in aanraking gekomen. Ik was in mijn uppie naar Frankrijk en zag in de buurt van Tours een veld met daarop een groep van zo'n 150 vliegeraars. Er bleek een vliegerfestival bezig te zijn. Ik ging kijken en raakte meteen gefascineerd door de veelkleurigheid, de vrolijke mensen, de sociale sfeer en al die verschillende nationaliteiten. Kortom, ik was meteen verkocht."

Uit alle verhalen die Jansen daar hoorde begreep hij dat er overal op de wereld dit soort festivals plaatsvinden. "Ik ging er na Tours een aantal bezoeken en besloot ook zelf mee te gaan doen. En toen ik eenmaal deel uitmaakte van dat wereldje kreeg ik natuurlijk ook het idee om zo'n evenement in Schoonhoven op poten te zetten."

Dat gaat nu in de derde week van mei gebeuren. Jansen: "Ik heb al enkele tientallen inschrijvingen binnen van vliegeraars uit Nederland, België, Duitsland en Frankijk. Reken er maar op dat er nog heel wat bijkomen."

Zelf neemt hij deel met twee van zijn in totaal vijftien vliegers. Sommige heb ik zelf gebouwd, andere kant-en-klaar aangeschaft. Een goede vlieger is vaak ultralicht. Ik gebruik meestal spinakerdoek. De stangen zijn van koolstof: dat weegt bijna niets. Ik train regelmatig langs de Lek. Voordat ik de vlieger opzet kijk ik altijd eerst of-ie goed 'getooid' is. Een vlieger is net een muziekinstrument. Je moet hem als het ware stemmen voordat-ie de lucht ingaat. Als dat goed gelukt is, kan het grote genieten beginnen. Het is zo verschrikkelijk mooi!"

Tijdens het Internationaal Zilverstad Vliegerfestival is er geen sprake van een wedstrijd. "Het gaat vooral om de sfeer en het leggen van leuke contacten", weet Volkert Jansen. "En we vinden het natuurlijk geweldig als er zoveel mogelijk toeschouwers met ons mee genieten. Op 24 mei beginnen we rond 12.00 uur. Een aanrader is ook het 'nachtvliegeren' met verlichte vliegers. Dat doen we op de scheidslijn van zaterdag en zondag. En met de kinderen die dat leuk vinden maken we overdag kleine vliegers, waarmee ze vervolgens aan de slag kunnen gaan. Kortom: het vliegerfestival biedt voor ieder wat wils."

Jan Timmer

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK