• Thom Bakker.
• Thom Bakker. Foto: archief

'Met zijn heengaan heeft Krimpen een mooi mens minder'

Algemeen 3.344 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • 'Krimpen heeft een mooi mens minder' sinds het overlijden van Thom Bakker op 22 maart jongstleden. Mathieu Baltissen, Marco Oosterwijk en Loes Verton kunnen het beamen. Alle drie koesteren ze hun warme herinneringen.

Waar Thom Bakker zijn gezicht liet zien, gebeurde wat. En dat had alles te maken met zijn joyeuze uitstraling, zijn warme belangstelling voor de medemens, zijn positivisme, zijn betrokkenheid, zijn rechtvaardigheidsgevoel, zijn klasse, zijn doortastendheid en zijn oplossingsgerichtheid. Eigenschappen waarmee hij impasses doorbrak en mensen inspireerde.

Mathieu Baltissen werkte de voorbije jaren met Thom Bakker samen binnen Seniorenplatform Krimpen aan den IJssel. "Dat Thom bij zijn afscheid als bestuurslid werd benoemd tot erelid, was niet meer dan logisch en volkomen terecht", zegt Baltissen. "Vanaf de oprichting in 2002 heeft hij enorm veel gedaan en betekend voor onze organisatie. Hij pakte niet alleen grote projecten beet, maar had ook oog voor individuele mensen. Hij slaagde in om iedereen voor zich te winnen door zijn communicatieve en stijlvolle manier van omgang. Maar hij kon ook scherp uit de hoek komen hoor! Ik kan me een bijeenkomst bij een grote verzekeraar herinneren waarin hij alle registers open trok. Zeker als er onrecht te bespeuren was, kon hij op een beschaafde manier fel zijn. Met uiteindelijk vrijwel altijd een goed resultaat. Want naast goede argumenten beschikte hij ook over veel overtuigingskracht."

Krantenman
Loes Verton leerde Thom Bakker (geboren op 15 juni 1942 in Haarlem) in de tijd waarin hij leiding gaf aan de Groot-Rotterdamse huis-aan-huis-bladentak van het concern Wegener. kennen als 'de ultieme krantenman'. "Ik heb als redactrice jarenlang onder zijn leiding mogen werken", vertelt de Schoonhovense. "Hij ademde krant en print, was vooruitstrevend en energiek. En minstens zo belangrijk: hij had een groot empathisch vermogen en was buitengewoon aimabel. Zeker dat persoonlijke aspect heb ik altijd zeer in hem gewaardeerd. Altijd even vragen hoe het met je ging. En op vrijdagmiddag kwam hij altijd even bij ons langs om ons een goed weekend te wensen. Hij was een directeur die deel uitmaakte van de werkvloer. Dicht bij de mensen. En dat is ie altijd gebleven, ook in de jaren na zijn vertrek bij Wegener. Hoewel al in de zeventig, is Thom nooit een 'oude man' geworden. Hij bleef midden in de maatschappij staan. Ook dat is best bijzonder."

Marco Oosterwijk herkent dat menselijke aspect van Thom Bakker meteen. "Met zijn heengaan heeft Krimpen een mooi mens minder", zegt de oud-wethouder van Krimpen aan den IJssel. "Als er in Krimpen iets speelde, wist je zeker dat je hem niet kon ontlopen. Thom vond van veel heel veel en stak dat niet onder stoelen of banken. Dat directe vond ik geweldig! Om nog maar te zwijgen over zijn inzet. Hij ging er voor 110 procent tegenaan, vooral op momenten waarop hij vond dat mensen onrecht werd aangedaan. Maar altijd op een manier waarin kwinkslagen verwerkt waren. En als hij met kritiek kwam, dan bleef het daar niet bij. Hij ondernam vervolgens ook actie."

Van slag
"Een tijdje geleden meldde Thom me het wat rustiger aan te gaan doen. Een week later sprak hij me alweer vol vuur aan over het nieuwe gemeentelijk jeugdbeleid waarop hij zich zou gaan storten. Zo was hij. Een bevlogen mens. Toen ik hoorde dat hij was overleden was ik daar oprecht van van slag. Thom Bakker zal me altijd bij blijven. Sterker nog: ik ga hem nooit vergeten. Tijdens zijn relatief korte ziekbed heeft hij een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen. Die kwam hem zeer toe. De manier waar Thom zich inzette voor de inwoners van Krimpen aan den IJssel was uniek en verdient navolging. Hij was een pracht mens."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden