• Burgemeester Martijn Vroom.
• Burgemeester Martijn Vroom. Foto: Marijke Verhoef

Krimpense burgemeester Vroom zegt spijt te hebben van Facebookbericht

Algemeen 1.376 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel mag van de fracties blijven. Hij heeft maandagavond tijdens een gesprek spijt betuigd voor de maatschappelijke onrust die is ontstaan na een bericht op zijn Facebookpagina.

Vroom postte dit weekend foto's van boeken over nazi's en fascisme als reactie op de overwinningsspeech Thierry Baudet. De leider van Forum voor Democratie (FvD) maakte daarin negatieve opmerkingen over de 'elite'. "Iemand zei tegen me dat de elite geen boeken leest. Dus heb ik wat boeken die ik voor m'n studie doornam maar weer op de leesstapel gelegd. Kijken of ik er weer wat van kan opsteken", schreef Vroom erbij. 

Wat volgde was een stortvloed aan negatieve reacties. Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, zei dat Vroom moet opstappen. "Dit kan dus echt niet. Burgemeesters moeten boven de partijen hangen. In profielschetsen van burgemeesters staat dat ze moeten verbinden, dat ze boegbeelden van de stad zijn. Zoiets kun je als burgemeester niet zeggen, dan moet je gewoon weg. Dan ben je niet geschikt."

Matje
De ophef was aanleiding voor de raad om Vroom op het matje te roepen. "Hij heeft uitleg gegeven en spijt betuigd", verklaart Saskia Oudshoorn, fractievoorzitter van Stem van Krimpen. Daarmee is wat haar betreft de kous nog niet af. "Onze fractie heeft behoefte aan een openbare raadsvergadering, om het publieke debat hierover te voeren."

Jeffrey van der Elst van Leefbaar Krimpen is het daarmee eens. Hij vindt het op z'n zachts gezegd 'niet handig' hoe de burgemeester heeft gehandeld. "Gelukkig ziet Martijn dat inmiddels zelf ook in. Hij wilde enkel een dialoog voeren, maar dat doe je niet op Facebook. Door de plaatjes die hij erbij plaatste, kreeg het bericht bovendien een heel andere lading." 

Van der Elst vindt dat Vroom het bericht veel te lang op Facebook heeft laten staan. "Het gevolg was dat er via allerlei kanalen honderden reacties binnenkwamen. Daar zaten zelfs bedreigingen tussen, iets waar ik helemaal niet blij mee ben." Afgesproken is dat Vroom voorlopig stopt met het plaatsen van berichten op sociale media. Verstandig, vindt Van der Elst. Het is namelijk niet de eerste keer dat Vrooms gedrag via sociale media onder de aandacht komt. Eerder vergeleek hij op Twitter PSV'er Luuk de Jong met huilende clown Bassie. 

Beschadigd
Dat de positie van Vroom is beschadigd, staat voor Van der Elst wel vast. "Hij is nu niet de burgemeester van alle Krimpenaren, in ieder geval niet van die 17 of 18 procent van de inwoners die vorige week woensdag op FvD hebben gestemd. Er is schade ontstaan en daar kunnen we niet zomaar overheen stappen. De komende tijd moet hij echt het vertrouwen zien terug te winnen."

Daarmee kan hij een begin maken tijdens nog te houden 'dorpsgesprekken' met inwoners die zich gekwetst voelen. Begin april krijgen raadsleden in een openbaar debat de kans om hun zegje te doen over het bericht. "We laten dit alles echt niet zomaar overwaaien", verklaart Van der Elst. 

Zelf laat Vroom in een kort bericht weten 'een goed gesprek' te hebben gevoerd met de fracties. Hij kan naar eigen zeggen rekenen op de steun van een overgrote meerderheid van de raad. Later komt hij nog met een schriftelijke verklaring.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden