• Dorpsgezicht van Ouderkerk aan den IJssel.
• Dorpsgezicht van Ouderkerk aan den IJssel. (Foto: Floris Bakker)

'Schippers gaan Ouderkerk mijden vanwege hoge kosten'

  •   1044 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Binnenvaartschippers die dit jaar in Ouderkerk aan den IJssel afmeren betalen ruim veertig procent meer havengeld en voor walstroom dan vorig jaar. Dat leidt tot flinke ergernis. 

Voorzitter Nico Stam van Koninklijke BLN-Schuttevaer waarschuwde raadsleden dinsdagavond dat schippers de haven gaan mijden als de gemeente Krimpenerwaard het eerder genomen besluit niet heroverweegt. "Het is aanzienlijk goedkoper met de eigen aggregaat te draaien voor stroomvoorziening dan dat je aan een stroomkast gaat liggen."

Stam kan naar eigen zeggen geen enkele gemeente noemen waar zo'n hoge stroomprijs per KW gevraagd wordt. "In Krimpen aan den IJssel en Werkendam is het tarief 0,20 cent per KW, in Rotterdam en Amsterdam berekenen ze 0,27 cent per KW. Met 0,40 cent plaatst de gemeente Krimpenerwaard zich ver boven de prijs die in Nederland gangbaar is."

Ouderkerk dreigt door de hoge prijzen zijn sociale functie als thuishaven van vele binnenvaartschippers te verliezen. "Ik ben zelf al door diverse schippers gebeld die aangeven in de bouwvakantie niet naar huis te komen als deze tarieven zo blijven."

Signaal af
De Algemene Schippers Vereniging (ASV) heeft middels een brief eveneens bezwaar gemaakt tegen de hoge tarieven. "Met deze enorme prijsverhoging geeft uw gemeente een signaal af de binnenvaart niet meer te willen ontvangen. Dit terwijl de overheid in haar beleid de binnenvaart wil stimuleren aangezien het de milieuvriendelijkste manier is om goederen te vervoeren. Hieraan lijkt uw gemeente geen gehoor aan te geven."

De vereniging hoopt dat Krimpenerwaard de eigen tarieven nog eens kritisch onder de loep neemt. Zo niet dan overweegt de ASV te onderzoeken of het juridisch wel toegestaan is om zulke prijsverhogingen door te voeren. 

Wethouder Bert Bening verklaarde eerder dat bij de gemeente de intentie bestaat om de haven kostendekkend te krijgen. De raad heeft eerder ook ingestemd met de tariefsverhogingen. "Wij menen dat het vaststellen van de tarieven een juiste is geweest."

Stam verwacht dat de opzet van de gemeente om meer geld binnen te halen gaat mislukken. "Buiten de kerstdagen is bijna niemand om in Ouderkerk een ligplaats te nemen."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK