Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Adri Verhoeven

VOMOL: ‘Blijf zichtbaar en raak niet in paniek’

  •   273 keer gelezen

LOPIK • 'Zorg dat je zichtbaar bent en probeer oogcontact te krijgen met de tractorbestuurder. Raak niet in paniek, houd wat ruimte en geef richting aan'.

Aldus enkele tips die de Lopikse schooljeugd vrijdag meekreeg tijdens het educatieprogramma VOMOL: Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer.

Leren
Wethouder Gerrit Spelt gaf op de gemeentewerf in Lopik het startsein voor de bijeenkomst: "Jongens en meisjes, Lopik kent veel landbouwverkeer en we moeten samen gebruik maken van de weg. Eén ding is zeker, die voertuigen zijn enorm groot en rijden soms te hard. Juist daarom is het zo belangrijk dat jullie elkaar begrijpen en van elkaar kunnen leren". 

Bovengenoemde redenen zijn voor het Wellant College Houten, afdeling MBO groen, grond en infra, ook de reden om het VOMOL-educatieprogramma aan te bieden. Samen met elf bijna afgestudeerde studenten laat docent Dick Wiltenburg de jeugd zowel in theorie als in de praktijk kennismaken met de gevaren. 

Aan de hand van PowerPoint met dia's van afschuwelijke situaties, drukt hij de aanwezige tieners nog maar eens met hun neus op de feiten. "Zorg dat je zichtbaar bent en probeer oogcontact te krijgen met de tractorbestuurder. Raak niet in paniek, houd wat ruimte en geef richting aan". 

Oortjes
Hij benadrukt dat de oordopjes en appen tijdens het fietsen de situatie niet veiliger maken. Natuurlijk beseft hij dat ook voor het Wellant College een belangrijke taak is weggelegd. De studenten hebben straks immers een enorm en gevaarlijk voertuig 'onder hun kont'. 

Student Jake van Adrichem: "Ook ons is geleerd dat we veilig met de medeweggebruikers om moeten gaan, maar soms zijn er fietsers en automobilisten die je op de gevaarlijkste momenten nog net even willen passeren". 

Door de jeugd kennis te laten maken met elkaar hoopt de gemeente Lopik dat de leerlingen van groep 8 in de toekomst, ook met alle grote landbouwwerktuigen op de weg, veilig naar school kunnen gaan. 

Het educatieprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer werd vrijdag voor de tweede keer aangeboden aan de groepen 8 van de basisscholen in de gemeente Lopik. Ruim honderd leerlingen van vijf basisscholen namen deel aan het programma, waar ook loonwerkbedrijven uit de gemeente Lopik bij betrokken waren.

Adri Verhoeven

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK