• Hugo van Amerongen in de rol van zanger, tijdens de finale van The Voice of Cabauw (november 2017).
• Hugo van Amerongen in de rol van zanger, tijdens de finale van The Voice of Cabauw (november 2017).

Afscheid VVD-raadslid Van Amerongen: 'Heb de boel een beetje opgeschud'

  •   307 keer gelezen

BENSCHOP • VVD-raadslid Hugo van Amerongen neemt vanwege een verhuizing naar IJsselstein afscheid van de gemeentepolitiek in Lopik. "Het gaat me aan het hart, maar mijn vriendin en ik vielen als een blok voor onze nieuwe woning."

De consequentie, de gemeentepolitiek in Lopik moeten verlaten vanwege de woonplicht, was voor de voormalige inwoner van Benschop wel een 'dingetje'. "We konden in de gemeente Lopik geen passende woning vinden en belandden nu net over de gemeentegrens. Dan is dit helaas het gevolg."

Vervolgens: "Het is alsof ik een kindje achterlaat. Negen jaar geleden kwam ik aan de hand van Dick Gmelig Meijling namens de VVD in de raad en nu moet ik de politiek 'pats-boem' verlaten. Dat was eigenlijk niet de bedoeling..."

Reuring
Hugo van Amerongen (31) zat bepaald niet onopgemerkt in de gemeenteraad. Los van het succes van de VVD onder zijn leiding -de liberalen werden bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst de grootste partij in Lopik- wist hij het debat altijd wel een eigen draai te geven. Hij schuwde de woordenstrijd niet en ging daarbij graag tot of over het randje.

"Ik hou wel van een beetje reuring en als het moet ga ik over the top. Het is me volgens mij gelukt om de stoffige boel op te schudden. Ik heb de aandacht op de VVD weten te vestigen, met de huidige vijf zetels als gevolg."

Zondagsopenstelling
Hij is trots op de fractie die is geformeerd en zaken die de VVD voor elkaar heeft gekregen. "Prioriteit had de aanpak van drugs en aanverwante criminaliteit. Dat hebben we op de kaart gezet. Ook op de zondagsopenstelling van winkels kijk ik met voldoening terug." Dit terwijl laatstgenoemde punt Van Amerongen op veel kritiek en zelfs een doodsbedreiging kwam te staan. "Ik ben zelf christen, maar ik stel me op het standpunt dat iedereen zelf mag bepalen hoe hij of zij de zondag besteedt."

De financieel manager bij Center Parcs zegt blij te zijn deel te hebben mogen uitmaken van de constructieve raad die de gemeenteraad in Lopik is. "De inwoners staan centraal en zo hoort het ook. Het voelt goed om daar mijn steentje aan te hebben bijgedragen. Ik zal de gemeentepolitiek en de VVD in Lopik zeker blijven volgen en, indien gewenst, bijstaan. Zeker in het dossier verkeersveiligheid."

Zelf ziet hij niet zo snel meer een rol voor zichzelf in de politiek, ook niet in IJsselstein. "Ik ben inmiddels door meerdere verenigingen en instellingen gevraagd voor een bestuursfunctie en daar zitten leuke uitdagingen tussen. Ik zie mezelf ook meer als een bestuurder dan als politicus."

Zanger
Ook voor zingen heeft de voormalige winnaar van The Voice of Cabauw nu meer tijd. Lachend: "Nee joh, dat vind ik veel te eng. Je bent zo kwetsbaar op het podium. Die avond kwam alles samen qua zang en performance, maar daar ga ik niet meer overheen. Laat mij maar lekker in de auto meeblèren met de radio."

In de raadsvergadering van dinsdag 26 maart wordt afscheid genomen van Hugo van Amerongen. Zijn taak als fractievoorzitter werd in december al overgenomen door Nick Kramer. Nieuw VVD-raadslid wordt Tim van Vliet.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK