Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: stockfoto

Raad Krimpen: 'Haal depressie uit taboesfeer'

  •   293 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De Krimpense gemeenteraad wil het thema depressie uit de taboesfeer halen. Een motie hierover van Krimpens Belang - ondersteund door VVD, Leefbaar Krimpen, ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP - kon donderdag rekenen op raadsbrede steun.

Raadslid Saskia Bijl wijst er in de motie op dat bij zo'n 7 procent van de inwoners van Krimpen aan den IJssel de diagnose depressie is vastgesteld. In het dorp vonden in zowel 2018 als 2019 tevens diverse zelfmoorden plaats. Iets waar ze zich zorgen over maakt, "want er heerst een taboe op depressie. We praten er nauwelijks over terwijl we dat wel zouden moeten doen. Een depressie kan ons immers allemaal overkomen."

Voorlichting
De aanpak van depressie heeft voor Bijl hoge prioriteit. Vooral omdat de psychische aandoening een behoorlijke impact kan hebben voor iemand die het overkomt en de omgeving. Zij wil dat de gemeente nog voor de zomer - in samenwerking met verschillende stakeholders (zoals de GGD, maar ook de scholen) - een plan opstelt om depressie uit de taboesfeer te halen. "Goede voorlichting kan al het verschil maken. Een depressie herkennen bij jezelf of een ander kan de aanzet zijn om iemand uit het isolement te halen."

Arnold de Leeuw (CDA) kon zich goed vinden in de woorden van Bijl. "Eigenlijk is het vreemd dat we er nooit over praten. Als we er iets aan willen doen, moeten we het er juist over hebben." Sharon Tollenaar (VVD) wees op de landelijke campagne (www.omgaanmetdepressie.nl) die loopt. "Het zou goed zijn als we als gemeente aanhaken op die campagne." Larry Köster (D66) reageerde in eerste instantie wat terughoudend. "Het bespreekbaar maken van een depressie is één van de moeilijkste dingen die er is. Die verantwoordelijkheid kan je niet alleen bij het gemeentebestuur leggen." Toch stemde hij in met de motie.

Grote hoop
In haar beantwoording liet verantwoordelijk wethouder Kirsten Jaarsma weten er zeker iets mee te willen doen. "We willen dit onderwerp betrekken bij het beleidsplan sociaal domein dat momenteel wordt opgesteld." Voor Bijl was die toezegging niet voldoende. "Ik ben bang dat het onderwerp dan op de 'grote hoop' terecht komt en het niet de aandacht krijgt die het hoort te krijgen. Ik zou graag nog voor de zomer een concreet plan willen hebben. Als we daarmee al één persoon kunnen redden, zou ik al blij zijn." Jaarsma zegde toe ermee aan de slag te gaan. "Geef ons dan wel de tijd om het gesprek te voeren met betrokken organisaties. Ik wil nagaan wat er nu al in Krimpen aan den IJssel gebeurt om gevoelens van depressie te bestrijden."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }