Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Marcel Teheux: "Kom vooral een kijkje nemen."
• Marcel Teheux: "Kom vooral een kijkje nemen." (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Bedankje Zilvermuseum: gratis open avonden

  •   543 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Je zou het als een 'wederdienst' kunnen beschouwen: de open avonden van Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

Voor de morele, maatschappelijke en financiële steun aan het Zilvermuseum mogen inwoners van de gemeente Krimpenerwaard op twee open avonden gratis de zilverkunst bezichtigen, deelnemen aan rondleidingen en workshops bijwonen.

Directeur Marcel Teheux trekt met zijn team alle registers open om de bezoekers te verwennen. "Het dreigde vorig jaar even financieel mis te gaan met het Zilvermuseum. De gemeenteraad heeft toen de portemonnee getrokken om ons bij te staan. Dan is een extra en gratis openstelling op vrijdag 15 maart en vrijdag 29 maart (tussen 17.00 en 21.00 uur) wel gepast."

Steunbetuigingen
Teheux is zeer te spreken over de steunbetuigingen. Het sterkt hem en de vele vrijwilligers dat het Zilvermuseum als een pijler van de Zilverstad wordt gezien. Dat imago blijft ongeschonden. In combinatie met de Zilvervakschool is dat een heus verbond. "Daarom proberen we samen op te trekken en dichter op de huid van de bezoekers te zitten."

Met de tentoonstelling 'Designed by Nature' betrekt het Zilvermuseum de natuur bij de fraaie zilveren creaties. "Alles komt aan bod bij dit thema. Opgezette dieren, forse landschapsfoto's en allerhande gebruiksvoorwerpen zorgen voor een gevarieerde aanblik. Daarvoor heb ik ruim 350 stukken in bruikleen. Met name het zilver uit de collectie van Jan Six is uniek. Sommige objecten zien pas na vier eeuwen het daglicht. En dat gebeurt hier. Daar ben ik best trots op."

Verstild
Voor fotograaf Peter Stuurman was het een weerzien met zijn jeugdjaren. Hij trok er op uit om de wereld te ontdekken, maar keerde terug naar de polder. "De Krimpenerwaard behoort tot de mooiste gebieden van Nederland. Het water, de vele vogels en de smalle landweggetjes geven prachtige, verstilde beelden. Je kijkt naar het weidse landschap en je hebt het gevoel alsof je als toeschouwer in dat landschap verdwijnt."

Dat de natuur eeuwenlang een bron van inspiratie was voor goud- en zilversmeden is goed zichtbaar. Het is voor de directie tegelijkertijd een uitlezen moment om bezoekers te wijzen op mogelijkheden om in het zilverlab zelf aan de slag te gaan met zilver of hun kinderen mee te nemen voor een 'safari'. "Leerzaam en onderhoudend tegelijk. Ze trekken er met een verrekijker en rugtas op uit om opdrachten uit te voeren", licht de nieuwe pr-medewerkster Nathalie Colom y Vicens toe. "Het museum is even hun jungle."

De open avonden zullen volgens directeur Marcel Teheux ogen openen. "Ik heb begrepen dat veel Schoonhovenaren en andere inwoners van de Krimpenerwaard nog nooit hun 'eigen' Zilvermuseum hebben bezocht. Dat is jammer, want we hebben echt iets moois te bieden. Kom vooral kijken", zegt hij wervend.

Bij bezoek graag de bon meenemen, die op dinsdag 12 maart in Het Kontakt te vinden is. (Voor de workshop 'draadsieraad maken' vraagt het Zilvermuseum een bijdrage in de materiaalkosten van 15 euro.)

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }