Afbeelding

In Memoriam: Huib van Putten, de 'Abe Lenstra van Schoonhoven'

Algemeen 702 keer gelezen

Huib van Putten (1924-2019)

Huib van Putten was een sieraad voor de voetbalsport. Goudeerlijk, bescheiden, gezegend met fluwelen techniek en een verwoestend schot. De sympathieke Schoonhovenaar werd in 2002 tijdens het 100-jarig bestaan van vv Schoonhoven uitgeroepen tot 'speler van de eeuw'.

Mensen kwamen speciaal voor de jonge metselaar naar het veld van de blauw-witten, waar linksbuiten Huib van Putten hen trakteerde op technische hoogstandjes, afgemeten voorzetten en fraaie doelpunten. In een vertegenwoordigend team van de afdeling Gouda scoorde hij eens vijf keer in een wedstrijd. Een verslaggever omschreef hem bewonderend als de 'Abe Lenstra van Schoonhoven', verwijzend naar de voetballegende uit Heerenveen.

Van Putten zal die loftuitingen ongetwijfeld blozend hebben weggewuifd. Hij voelde zich helemaal geen grootheid, maar vooral een liefhebber pur sang. "Ik zat tijdens de maaltijd met mijn voetbalschoenen aan tafel. Na de laatste hap rende ik meteen naar buiten om te voetballen. Ik deed niets liever."

Zijn talent werd uiteraard door kenners opgepikt, maar Van Putten legde alle aanbiedingen vriendelijk naast zich neer. Hij verkaste nooit naar een andere vereniging, maar speelde 25 jaar in het eerste elftal en was 40 jaar lid van vv Schoonhoven. Hij kreeg tijdens zijn loopbaan geen enkele waarschuwing en werd nooit van het veld gestuurd. Huib van Putten haatte gemeen spel en was naarmate de jaren verstreken steeds minder langs de lijn te vinden. Hij ging liever vissen bij Het Baarsje of biljarten met zijn maten in café Holle Bolle Gijs.

Door sterk verminderd zicht moest hij die hobby's uiteindelijk opgeven. Hij woonde lange tijd zelfstandig, maar sleet vrijwel blind zijn laatste jaren in verzorgingshuis De Bovenberghe, waar men zijn humor en spontaniteit waardeerde.

Huib van Putten werd 94 jaar. Schoonhoven is een legende kwijtgeraakt.

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden