• Groepsfoto van een eerdere jeugdjumelage.
• Groepsfoto van een eerdere jeugdjumelage.

Lopik gastheer van jeugdjumelage: 'Blijft een bijzondere ervaring'

Algemeen 564 keer gelezen

LOPIK • Lopik bereidt zich voor op het gastheerschap van de jeugdjumelage, van 21 t/m 28 juli. Volwassenen treffen elkaar eerder al -van 27 juni t/m 1 juli- in het Duitse Grebenstein. 

"De uitwisseling blijft een mooie manier om mensen uit verschillende landen te laten kennismaken met elkaar en gezamenlijk leuke activiteiten te ondernemen", stelt stichtingsvoorzitter Wim Perlot, die zelf een internationale vriendschap heeft overgehouden aan eerdere uitwisselingen.

Klavertje-vier
Het leren kennen van elkaars cultuur en elkaar treffen in gezinsverband: dat was de achterliggende gedachte van een aantal vooraanstaande politici in het Europa van vlak na de Tweede Wereldoorlog om tot een verenigd Europa te komen. Het leidde tot stedenbanden en uitwisselingen. Perlot: "Maar de wijze waarop Lopik en de zustergemeenten de jumelage hebben vormgegeven is toch redelijk uniek. Alle deelnemers zijn ook weer onderling 'gejumeleerd', zodat er als het ware een klavertje-vier ontstond.

Lopik heeft sinds 1957 een vriendschapsband met het Franse Lezoux, in de zestiger jaren volgde Sarsina (Italië) en in 1992 Grebenstein (Duitsland). De uitwisselingen waren er al voordat Stichting Jumelage Lopik in 1989 ontstond. "De gemeenten waarmee we uitwisselingen organiseren zijn qua grootte vergelijkbaar met het Lopik van voor de herindeling. Lezoux, Sarsina en Grebenstein zijn kleine dorpsgemeenschappen in de bergen", aldus Perlot.

Voor beide uitwisselingen worden dit jaar weer deelnemers gezocht. De inschrijving is inmiddels geopend. Wim Perlot hierover: "We hebben door de jaren heen een aantal vaste deelnemers, maar we hopen natuurlijk ook andere inwoners -van jong tot oud en liefst uit alle kernen- te enthousiasmeren."

Wim Perlot weet zelf als geen ander hoe leuk en leerzaam een jumelage is. "Ik raakte geïnteresseerd toen ik gemeenteraadslid was voor de PvdA", memoreert hij. "Sinds 1992 doen mijn vrouw en ik mee aan de uitwisseling. Met veel genoegen: we hebben er zelfs vrienden aan overgehouden in Sarsina."

Een jumelage voorziet ook anno 2019 in een behoefte, vindt de voorzitter: "Het is zeker nog wel van deze tijd. Het leuke is dat je te gast bent bij een gezin thuis en er een week verblijft. Hierdoor krijg je een heel andere indruk dan wanneer je het land als toerist bezoekt. Er zijn door de jaarlijkse uitwisselingen verschillende vriendschappen en zelfs enkele huwelijken ontstaan."

Polsstokverspringen
Elkaar ontmoeten en leren kennen en met elkaar allerlei activiteiten ondernemen, dat is nog steeds het streven. "Voor de jeugdjumelage zijn we nu een programma aan het voorbereiden. Je kunt dan denken aan sportieve activiteiten zoals polsstokverspringen vanaf de schans in Salmsteke en een ritje op de fiets, maar ook een uitstapje naar de stad."

De stichting moet sinds de gemeente geen subsidie meer verstrekt zichzelf bedruipen. Dat is best een probleem, erkent de voorzitter. "Vooropgesteld: de reis wordt door de deelnemers zelf betaald en dankzij welwillende sponsors kunnen we ook de activiteiten grotendeels financieren. Maar we moeten heel creatief zijn en voor de verdere toekomst is dit geen houdbare situatie."

Een ander 'dingetje' is het regelen van de gastgezinnen. Perlot: "Zoals we binnen de stichting tegen elkaar zegen: 'dat is altijd het probleem, maar het lukt altijd'. We zoeken gastgezinnen voor zo'n vijftig buitenlandse jongeren. Veel mensen vinden het leuk om hun deur open te stellen. Het is tenslotte een bijzondere manier om op laagdrempelige wijze kennis te maken met mensen uit andere landen, culturen en gewoonten. We hopen op nieuwe aanmeldingen, want een geslaagde uitwisseling valt of staat bij voldoende gastgezinnen."

Vijftien jongeren in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar uit de gemeente Lopik kunnen deelnemen aan de jeugdjumelage; bij de uitwisseling voor volwassenen geldt een maximum aantal van dertig deelnemers. Alle informatie: http://www.jumelagelopik.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden