• Grote veldrenovaties komen voor rekening van de gemeente.
• Grote veldrenovaties komen voor rekening van de gemeente.

Sportaccommodatieplan moet zorgen voor meer uniformiteit

Algemeen 622 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Voetbal- en tennisverenigingen krijgen het beheer over hun eigen sportpark en gaan uniforme gebruikerstarieven betalen, privatisering van de sporthallen is geen taboe meer en de tarieven voor het huren van binnensportaccommodaties gaan omhoog.

Aldus een greep uit de voornemens uit het concept-sportaccommodatieplan, dat woensdagavond werd gepresenteerd.

Gemeente Krimpenerwaard huurt daarbij de expertise van Bureau Drijver & Partners in om te komen tot een 'evenwichtig sportaccommodatiebeleid' op het gebied van beheer en exploitatie. In de huidige situatie is er sprake van een 'lappendeken' aan afspraken, tarieven, subsidies en beheermodellen', zo stelt men. Het concept-sportaccommodatieplan betekent voor de voetbalverenigingen dat ze het beheer en onderhoud van hun complex in de toekomst gedeeltelijk zelf ter hand nemen. Grote veldrenovaties worden uitgevoerd door de gemeente.

De tennisbanen in de gemeente Krimpenerwaard worden aan de clubs overgedragen, waarbij de verenigingen onder bepaalde voorwaarden een gemeentelijke bijdrage ontvangen in geval van toplaagrenovaties. In het conceptplan blijft het huidige gemeentelijk beleid ten aanzien van de overige buitensporten (zoals hockey en atletiek) vooralsnog gehandhaafd, al wordt door Drijver & Partners wel geadviseerd om de huurovereenkomsten met de ijsclubs in Krimpen aan de Lek en Gouderak om te zetten in een gebruiksovereenkomst. Beide verenigingen betaalden tot nu toe een 'symbolisch' bedrag aan huur.

Verenigingen die gebruik maken van sporthallen en -zalen, hoeven niet bang te zijn dat hun accommodatie verdwijnt. Wel beveelt Drijver & Partners aan om de huurtarieven stapsgewijs te verhogen met een bedrag van (uiteindelijk) zes euro per uur. De gemeente stelt zich op het standpunt dat beheer en exploitatie van (binnen)sportvoorzieningen niet per definitie haar kerntaak is. Dat zou op termijn de deur kunnen openen voor private partijen.

De sportverenigingen en -stichtingen krijgen enkele weken de tijd om de vijftien door Drijver & Partners gepresenteerde voornemens én de onderbouwing te bestuderen en intern te bespreken. Op 13 maart (17.30-22.00 uur) organiseren Drijver & Partners en de gemeente Krimpenerwaard in het gemeentekantoor te Lekkerkerk een inloopavond waar belanghebbenden vragen kunnen stellen.

Tijdens de redelijk bezette infoavond van afgelopen woensdag werd in ieder geval al duidelijk dat meerdere verenigingsbestuurders de reactietermijn (tot 21 maart) aan de korte kant vinden. Mocht er meer tijd nodig zijn om tot een evenwichtig voorstel te komen, dan wil verantwoordelijk wethouder Lavinja Sleeuwenhoek erover na denken om het voorstel aan de raad (nu gepland op 9 juli) uit te stellen.

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden