Afbeelding
Foto: Nico van Ganzewinkel

Geitenfokvereniging BAS opgeheven

Algemeen 705 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De oudste geitenfokvereniging in de Krimpenerwaard -geitenfokvereniging BAS- is niet meer. Donderdagavond volgden de overgebleven 29 leden tijdens de jaarvergadering het advies van het bestuur tot opheffing.

Drie van de vier bestuursleden hadden besloten af te treden en zich niet meer herkiesbaar te stellen. Als voornaamste reden werd genoemd de te grote 'regelzucht' van de overheid.

Hierdoor moesten de geitenhouders aan steeds meer veterinaire eisen voldoen, zoals inentingen tegen Q-koorts en andere dierenziektes. Bovendien staat het ledental al jaren stil en bestaat er op het platteland bij de jeugd steeds minder animo om geiten te houden. Vroeger had bijna elke boerenzoon wel een of meerdere geiten, die jaarlijks een clubkeuring ondergingen door officiële keurmeesters.

B.A.S. is een samentrekking van Bergambacht, Ammerstol en Schoonhoven. De vereniging werd op 23 oktober 1935 opgericht door een vijftal geitenhouders. Zij werden de bestuursleden van het eerste uur en woonden allen in de gemeente Bergambacht, op een steenworp afstand van elkaar.

Er heerste destijds grote armoede in Nederland. De geit werd gezien als een ideaal economisch dier. Het stelde weinig eisen aan voeding -het beest at keukenafval en gras-, gaf melk en na verloop van tijd werd het geslacht voor het vlees. De bijnaam 'koe van de armen' spreekt voor zich.

Het doel van de vereniging was het bevorderen van het houden en fokken van geiten en bokken in het algemeen en melkgeiten in het bijzonder.

De enige geitenfokvereniging in de regio die nog over is, is geitenfokvereniging Lopik en omstreken.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden