• Arjan, Hans en Linda Mulder in de nieuwe melkput.
• Arjan, Hans en Linda Mulder in de nieuwe melkput. Foto: Floris Bakker

‘Boerderij ideale plek om van alles te beleven en te ontdekken’

Algemeen 2.744 keer gelezen

VLIST • Er komt een buitenschoolse opvang (bso) op de boerderij van de familie Mulder in Vlist. Reden voor een feestje.

Het bezoek wordt deze woensdagmiddag dan ook getrakteerd op een stuk appeltaart bij de koffie. "Gisteren liet de gemeente ons weten dat we vanaf het nieuwe schooljaar mogen beginnen", vertelt Linda Mulder (49) opgetogen. "We gaan het samen doen met twee moeders hier in de buurt. Al pratend kwamen we op het idee om een groene bso te beginnen."

De bso, die in een gebouwtje naast de stal komt, biedt plek aan achttien kinderen. Een naam voor de kinderopvang is er al: Naar Buiten. "Voor kinderen is een boerderij natuurlijk een ideale plek om van alles te beleven en te ontdekken. Ze kunnen hier vissen, hutten bouwen en helpen met het verzorgen van de dieren. Zo zien ze hoe het er op een boerderij aan toe gaat en waar hun voedsel vandaan komt."

Hans Mulder (50) vindt de bso een mooie nevenactiviteit die prima past bij de melkveehouderij waar hij en zijn zoon Arjan (20) zich vooral mee bezighouden. "We zijn een echt familiebedrijf en hebben hier 125 koeien rondlopen. Melk blijft, ook in de toekomst, onze belangrijkste inkomstenbron."

Melkput
Er is de laatste jaren flink geïnvesteerd in een nieuwe melkput met wachtruimte. Hans is er blij mee, want de melktijd is aanzienlijk verkort. "Onze capaciteit is flink toegenomen waardoor we de koeien sneller kunnen melken. Door de transparante staldeuren is het ook veel lichter in de stal. Je kunt nu van buitenaf zien hoe we onze koeien melken."

In de stal zelf speelt technologie ook een steeds grotere rol. Zo is elke koe uitgerust met een sensor die informatie verzamelt aangaande de gezondheid en het welzijn van de koe. Arjan noemt het een mooie ontwikkeling. "Als een koe tochtig is of ziek dreigt te worden, kun je meteen ingrijpen. Voorkomen dat koeien ziek worden, heeft natuurlijk altijd de voorkeur."

Arjan werkt op vrije dagen mee op de boerderij. Zijn studie Agrarisch Ondernemerschap vergt voorlopig alle aandacht. "Ik ben doordeweeks vaak in Dronten, dus niet altijd in de gelegenheid om mijn ouders te helpen."

Ooit zal hij het bedrijf overnemen. Iets dat hij helemaal ziet zitten. "Ik ben opgegroeid in het bedrijf en werkte al op jonge leeftijd mee. De toekomst zie ik positief tegemoet. Boeren blijven nodig om voedsel te produceren en dit mooie gebied te onderhouden."

Vlotjes
Met dat laatste zijn de Mulders al jaren bezig. Zo besteden ze in hun bedrijfsvoering veel aandacht aan de weidevogels op hun land. Flinke delen van hun weilanden worden later gemaaid - mozaïekbeheer - zodat kuikens voedsel en een schuilplaats kunnen vinden. De lagere en nattere delen van de weilanden, de zogenaamde plasdrasgebieden, zijn door de aanwezigheid van wormen en larven in de grond aantrekkelijk voor weidevogels. De zwarte stern krijgt speciale aandacht. Linda: "Voor die soort leggen we elk voorjaar vlotjes in de sloot waarop ze kunnen broeden."

Zij begon zich 25 jaar geleden in te zetten voor de weidevogels. "Een boer hier uit de buurt heeft me enthousiast gemaakt. Het begon met het zoeken naar nesten in het voorjaar die we dan markeerden met een stokje."

Tegenwoordig gaat dat zoeken, dankzij de drone, wat sneller. "Die is uitgerust met een warmtecamera die feilloos nesten opspoort. Het invoeren van nestgegevens gebeurt met de smartphone."

Het resultaat van alle inzet is een stabiel aantal grutto's, tureluurs en kieviten op de percelen van de familie Mulder. Iets waar Hans trots op is. "In veel delen van de Krimpenerwaard komen weidevogels niet eens meer voor. Dat is triest, want ze horen bij dit gebied. Zonder weidevogels wordt het hier wel heel stil en saai."  Meer informatie over de bso: bsonaarbuiten@gmail.com.

Floris Bakker

Hoge kosten, lage opbrengsten; landbouwgrond dat natuurgebied wordt, een dalend bodempeil, spanning met omwonenden over uitbreidingsplannen: heeft de boer in de Krimpenerwaard toekomst? Het Kontakt belicht verschillende aspecten van het boerenleven anno 2019, blikt terug en kijkt vooruit. Dit is deel 1.

RTV Krimpenerwaard maakte onderstaande reportage over het bezoek aan de familie Mulder op hun boerderij in Vlist:

• De koeien in de stal van de familie Mulder.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden