Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: adri Verhoeven

Brand Stolwijk: Brandweer ontsnapt aan vlamoverslag; geen wedstrijden bij vv Stolwijk

  •   4362 keer gelezen

STOLWIJK • De felle, uitslaande brand in de timmerfabriek van André Suijker, aan de Nijverheidsweg 30 in Stolwijk, heeft de loods volledig in de as gelegd. Maar gelukkig is (nog) erger voorkomen.

Toen eigenaar André Suijker, die zaterdagmorgen rond kwart voor drie een automatische brandmelding kreeg, arriveerde bij het pand was er alleen nog een flinke rookontwikkeling te zien. Ook toen enkele minuten later Brandweer Stolwijk ter plaatse kwam was er van echte vlammen nog geen sprake. 

Ploegchef Martin Zwijnenburg: "De rookontwikkeling maakte het verkennen van het pand erg lastig. De brandhaard, die moeilijk te ontdekken was, bleek op een zoldertje te zijn, waar we bovendien slecht bij konden."

Het werd al snel te warm binnen en de brandweerlieden besloten om afstand te nemen. "Gelukkig", blikt de ploegchef terug, "want bijna direct daarna was er een levensgevaarlijke flashover."  

Hierbij loopt de hitte dusdanig op, dat een zelfontbrandingstemperatuur wordt bereikt. Na de vlamoverslag staat de hele ruimte in brand en kan de temperatuur snel oplopen tot 600 °C (bron: wikipedia).

Opschalen
Intussen was al besloten om flink op te schalen en naburige brandweerkorpsen in te schakelen. De uit alle hoeken van de Veiligheidsregio toegesnelde hulpdiensten konden echter niet voorkomen dat het pand geheel uitbrandde. 

Doordat de timmerfabriek aan de achterzijde aan een brede sloot grenst, langs de provincialeweg N207, had de brandweer moeite om de vuurhaard te bestrijden. Door brede inzet van vele voertuigen kon wel worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden.

De werkplaats van de timmerfabriek moet als verloren worden beschouwd. De brand was rond 7.00 uur onder controle. 

De eigenaar van het pand was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Benauwd
Eigenaren van de naastgelegen panden beleefden ook benauwde momenten. Eén van hen is collega-ondernemer en buurman Martijn Berkouwer van BKI. Hij werd rond half vier wakker, waarbij een blik op zijn telefoon leerde dat hij al ruim veertig gemiste oproepen had. 

"Toen ben ik toch maar eens terug gaan bellen en werd mij verteld dat ik maar zo snel mogelijk, maar met gepaste snelheid, naar mijn bedrijfspand moest komen. Onderweg haal je je dan van alles in je hoofd. Natuurlijk schrok ik bij aankomst, maar de brandweer was inmiddels volop bezig om erger te voorkomen."

Over de rook- en waterschade is nog niets bekend, want ook uren na het sein brand meester mag Berkouwer zijn pand nog niet betreden 

VV Stolwijk
Direct omwonenden en overige inwoners van Stolwijk hadden behoorlijk last van rook en roetdeeltjes. De brandweer adviseert roetdeeltjes met handschoenen op te rapen en tuinmeubelen en speeltoestellen met water en zeep te reinigen.

Alle voetbalwedstrijden bij vv Stolwijk voor vandaag zijn afgelast. Ook wordt auto-eigenaren aangeraden goed naar hun voertuig te kijken en deze te inspecteren op eventuele brandvlekjes. 

Adri Verhoeven

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK