Afbeelding
Foto: Pieter van der Laan

Balen van bomenkap aan Lopikersingel

Algemeen 1.128 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Peer Strijbosch huurde zelfs een boomchirurg in om aan te tonen dat de kastanjes aan de Lopikersingel nog jaren mee kunnen. De gemeente hanteert echter de kettingzaag.

Ziek is nog niet dood. Dat geldt volgens Peer Strijbosch (67), bewoner van de Nassaukade in Schoonhoven, zeker voor de kastanjebomen aan de Lopikersingel. "Ze kunnen nog 10 tot 15 jaar mee. Dan moet je als gemeente Krimpenerwaard wel willen meewerken aan regelmatig onderhoud. Blijkbaar willen ze van dit fraaie, monumentale bezit af."

Rapport
Strijbosch baseert zijn opmerkingen op een rapport van PKS uit Malden. Boomchirurg Paul van Otterloo stelde daarin vast dat de kastanjes weliswaar te maken hadden met mot en een lichte bloedingsziekte, maar niet in die mate dat kappen de enige oplossing was.

"Er was jarenlang nauwelijks onderhoud gepleegd aan dit beschermd stadsgezicht. Je moet de natuur soms een handje helpen. Tegen die bladvretende kastanjemineermot hebben we met omwonenden lijm op de bast van de bomen gesmeerd om de doortocht van de vrouwtjes te belemmeren en daarna met vangbekers de mannetjes uitgeschakeld. De bloedingsziekte kan je behandelen met warmte en compostthee. De bomen waren in een verminderde conditie, maar door onze aanpak stonden ze er zelfs na de bloedhete zomer van 2018 perfect bij. Er was indertijd een gezamenlijk plan met de gemeente opgesteld, maar daar is niets mee gedaan."

Het stoort Strijdbosch dat er de laatste jaren vier kastanjes zijn gekapt, maar dat er van herplanting geen sprake was. "Dat was tegen de afspraak. In een gesprek met wethouder Boere werd ons onlangs meegedeeld dat de gemeente niet van plan is om de bomenkap uit te stellen. De vergunning is reeds afgegeven. Het rapport van PKS deed niet ter zake."

De kastanjes zijn erg kostbaar en veel bewoners zijn er aan gehecht. "Het gekke is dat alleen de kastanjes tegenover de woningen aan de Lopikersingel worden gekapt. De exemplaren bij de gracht blijven staan. Je zou haast denken dat er opzet in het spel is. Een zieke boom is in 2018 tijdens een hevige storm op een woning terechtgekomen Dat is uitgedraaid op een verzekeringskwestie. Ik denk dat de wethouder nu eieren voor haar geld kiest en met kap toekomstige problemen wil voorkomen."

Reactie
Niet alleen de kap van bomen aan de Lopikersingel -aan de huizenkant- staat op de rol. Ook een boom aan de overzijde van de weg – aan de waterkant – moet worden gekapt. Dat zegt wethouder Ria Boere in een reactie op de kritiek van Peer Strijbosch. "Dit gebeurt allemaal naar aanleiding van de veiligheidsinspectie in 2018. Veiligheid telt."

Zij wijt de teloorgang aan het effect van de 'kastanjebloedingsziekte'. "Het gaat om een voortschrijdende aantasting van de bomen van binnenuit. De bomen vormen een inmiddels een gevaar voor de omgeving en moeten worden gekapt. Dat hebben we op 22 januari meegedeeld in een gesprek met de heer Strijbosch en vertegenwoordigers van de werkgroep Historisch Groen uit Schoonhoven. De nu te kappen bomen worden vervangen door een kwalitatieve herplant, waarbij gelet wordt op de historische singelstructuur ter plaatse."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden