Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Geitenhouderij.
• Geitenhouderij. (Foto: stockfoto)

Dossier MooiMekkerland in eindfase: 'Provincie moet uitsluitsel geven'

  •   837 keer gelezen

STOLWIJK • Met meer informatie over geitenboerderij MooiMekkerland en antwoorden op vijf belangrijke vragen is de Provincie Zuid-Holland aan zet in dit hoofdpijndossier voor de gemeente Krimpenerwaard. 
 
Hoeveel geiten zijn toegestaan? En kan de uitbreiding worden gelegaliseerd? Dat wil het college van B en W graag weten. Reden voor burgemeester Roel Cazemier en wethouder Leon de Wit de kwestie na het spoeddebat dinsdagavond nog eens toe te lichten.

Dat gedeputeerde Han Weber in een brief heldere antwoorden over de geitenstop en de overtredingen van MooiMekkerland heeft gegeven aan de Partij voor de Dieren, neemt burgemeester Roel Cazemier voor lief. "Wij hebben in december twee keer ambtelijk overleg gevoerd met de Provincie en daarin hoorden we ook andere geluiden. Een officieel standpunt is er niet. Daarom willen we klip en klaar weten hoe de Provincie hier in staat en of alles juridisch in orde is, want het is allemaal best ingewikkeld. Het overgangsrecht zou hier van toepassing kunnen zijn. Verhoef, eigenaar van MooiMekkerland, heeft zijn aanvragen ingediend voordat in 2017 een provinciale geitenstop werd afgekondigd."
 
Meerderheid
Vooralsnog is de gemeenteraad dinsdagavond in meerderheid akkoord gegaan met een aanvullend gemeentelijk onderzoek. "Dat moet uitwijzen of we de raad in maart of april een omgevingsvergunning zullen voorleggen. En in het geval dat we er samen uit komen, ligt het aan de Provincie of er daarna wel of geen ontheffing wordt verleend. Er is mij geen zaak bekend waar het overgangsrecht werd toegepast. En wat versta je onder een geitenstop? Flevoland hanteert al enige tijd een geitenstop. Daar komen geen nieuwe geitenboerderijen bij, maar de reeds aanwezige geitenhouders mogen wel uitbreiden", aldus Cazemier.

Wethouder Leon de Wit, zelf boerenzoon uit het Steinse groen, hoopt dat de omwonenden en geitenboer Verhoef alsnog met elkaar in gesprek gaan. "De lucht moet geklaard worden. Nu staan partijen lijnrecht tegenover elkaar. Er zijn trouwens ook mensen die het opnemen voor Verhoef. Die laten nu een tegengeluid horen. Ze willen agrarische bedrijvigheid graag behouden. Zo zie je dat de meningen verdeeld zijn."
 
Vinnig
Het spoeddebat in de raadzaal was vinnig. Initiatiefnemer Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) riep op tot directe handhaving omwille van de gezondheid. Hij betichtte de burgemeester van leugens en overwoog een motie van wantrouwen in te dienen. Volgens Struijs wist Cazemier al in december dat de Provincie geen ontheffing wenst te verlenen voor MooiMekkerland , maar deelde de burgemeester deze belangrijke informatie niet met de raad. "En dat is een politieke doodzonde", zei Struijs. 

Cazemier vond dat Struijs 'grote woorden' gebruikte en dat de visie van gedeputeerde Weber geen officieel antwoord was. "Wellicht kan voor MooiMekkerland een uitzondering worden gemaakt. In ieder geval heeft de gemeente de wettelijke plicht om te onderzoeken of illegale zaken kunnen worden gelegaliseerd."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK