Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Oppositie over nieuw collegeprogramma: ‘zoek de verschillen’

  •   421 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Teveel wethouders, weinig beleidswijzigingen en een dubieuze rol van D66. Zo luidde de kritiek van de oppositiepartijen over de vorming van het nieuwe college van de gemeente Krimpenerwaard.
 
Dinsdagavond werd het nieuwe college gepresenteerd aan de raad en werd Janette Hofman (Lokaal op 1) officieel geïnstalleerd als wethouder. 

Op de korrel
Vooraf werd de coalitie flink op de korrel genomen. Met name Jan Willem van der Ham (SGP) had nog wat rekeningen te vereffenen.

"Het heeft lang geduurd voordat het nieuwe college vorm kreeg. Er zijn vijf lange vergaderingen gehouden, blijkbaar in constructieve sfeer. Als je het collegeprogramma erbij pakt, heb je echter moeite om de verschillen te vinden. Waarom geeft u pas na twee maanden uitsluitsel? Wij hadden verwacht dat met het aantreden van Lokaal op 1 de lokettenkwestie weer op de agenda zou komen. Dat was hun speerpunt tijdens de verkiezingen, maar blijkbaar was de kinderhand snel gevuld. Wij vrezen voor de toekomst van onze agrariërs, wier bedrijfsvoering volgens het college op gespannen voet staat met Europese regelgeving."

Oeververbinding
Jan Dekker (CDA) vroeg zich af waarom de beoogde verstedelijking in combinatie met een tweede brug steeds aan een ander aantal hectare woningbouw werd gekoppeld. "Het collegeprogramma had best concreter kunnen zijn."

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) verzocht om een financiële onderbouwing van de aanstelling van 5.4 wethouders. "Ik ging voor vier wethouders, maar het worden er zes. Dat kost de belastingbetaler 100.000 euro extra. Waar haalt u dat geld vandaan?
 
Splijtzwam
D66 speelde een cruciale rol in de gesprekken. Principiële afwegingen over de mogelijke verstedelijking van de Krimpenerwaard zorgden voor tussentijds vertrek van Famke Houthoff, Max van Leijenhorst en Erica Jaspers. De nieuwe D66-fractievoorzitter Jeffrey van de Lagemaat mocht uitleggen waarom deze splijtzwam niet leidde tot afhaken in de coalitie. 

"Het waren persoonlijke afwegingen van dit drietal. Wij stonden voor de keuze: weglopen of ons verlies nemen. Dat laatste was het geval. Mogelijk valt de verstedelijking straks mee en worden ook veel groene voorzieningen in het plan opgenomen."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK