Afbeelding

'Geen uitbreiding geitenhouderij Stolwijk'

Algemeen 1.261 keer gelezen

STOLWIJK • Zuid-Holland zal geen ontheffing verlenen voor een uitbreiding van geitenboerderij MooiMekkerland in Stolwijk. Dat blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren.

Provinciale regels verbieden een uitbreiding van het bedrijf aan de Koolwijkseweg. Bovendien zou eigenaar Gerben Verhoef nu al meer geiten houden dan is toegestaan. Er lopen ruim 2.500 geiten en lammeren rond bij MooiMekkerland, terwijl dat er niet meer dan 812 mogen zijn. Ook zou hij sinds 2010 diverse overtredingen hebben begaan op zijn terrein. Iets dat Verhoef ook heeft toegegeven.

Omwonenden, die al jaren klagen over de ingrepen van MooiMekkerland, kregen van burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard te horen dat de geitenhouder zijn bedrijf wil uitbreiden omdat hij anders in financiële problemen zou komen. De gemeente zou daarom van plan zijn de reeds in gebruik genomen bebouwing te legaliseren.

Geitenstop
De provincie Zuid-Holland steekt daar nu een stokje voor. In de beantwoording verwijzen Gedeputeerde Staten naar een vorig jaar aangenomen verordening waarin een 'geitenstop' is opgenomen. Uitbreiding of ingebruikname van bebouwing van een bestaande geitenboerderij wordt niet toegestaan, tenzij het aantal geiten niet toeneemt.

Gerben Verhoef verklaart dat de Omgevingsdienst Haaglanden - namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland - al in 2016 een milieuvergunning verleende voor het houden van 3.000 geiten. Niemand diende toen bezwaar in. In zijn enthousiasme én ervan uitgaande dat de gemeente Krimpenerwaard de aangevraagde omgevingsvergunning 'gewoon' zou goedkeuren, ging de geitenhouder in 2015 aan de slag met zijn uitbreiding. "Er kwam een dichte zichtstal op het terrein die met 3.000 geiten minder fijnstof uitstoot dan een natuurlijk geventileerde stal met 800 geiten", meldt Verhoef.

De geitenhouder zegt begrip te hebben voor de vrees voor gezondheidsklachten die buren hebben. "Ik vind de gezondheid ook belangrijk. Daarom heb ik mijn stallen ook gemoderniseerd, met onder andere mechanische luchtventilatie. Uit een rapport van de Omgevingsdienst Midden-Holland blijkt dat de belasting van fijnstof op omliggende woningen op 19,29 µg/m³ ligt, ruim onder de wettelijke grensnorm van 40µg/m³. Het is dus uitgesloten dat de activiteiten bij ons nadelige effecten hebben op het milieu en de gezondheid van omwonenden."

Q-koorts
De angst voor een uitbraak van Q-koorts, zoals in 2007, speelt echter nog altijd een rol. Deskundigen achten die kans klein, "maar omwonenden komen wel in verzet terwijl al mijn dieren jaarlijks worden ingeënt tegen Q-koorts. En omdat de protesten op emoties zijn gebaseerd, is het lastig om hun ongegronde zorg weg te nemen."

Verhoef wijst juist op de helende eigenschappen van geitenmelk. Zo komen er veel ouders van kinderen met koemelkallergie in de landwinkel van MooiMekkerland. "De melk van de geit ligt het dichtst bij moedermelk. De zuivel van de geiten biedt ook uitkomst bij onder andere astma, eczeem, stress en migraine."

Dat een aantal buren kort geleden een petitie is gestart tegen de uitbreiding van MooiMekkerland doet de familie Verhoef pijn. "Hun zorgen zijn onnodig. Er zijn ook veel omwonenden die deze petitie betreuren. Ons geitenbedrijf voldoet aan de strengste eisen, waardoor het gevaar voor de volksgezondheid zo goed als nihil is."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden