• De grote kruising bij Krimpen aan den IJssel.
• De grote kruising bij Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

'Reistijd neemt toe door bushaltes langs C.G. Roosweg'

Algemeen 2.771 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het verplaatsen van de bushaltes van het busstation in Krimpen aan den IJssel naar de C.G. Roosweg zou het fileprobleem alleen maar vergroten. Dat stellen bewoners van de Rotterdamseweg.

Uit onafhankelijk onderzoek dat door bureau Goudappel Coffeng is uitgevoerd, zou blijken dat de totale reistijd voor het autoverkeer met zo'n 50 uur per dag toeneemt. Deze toename wordt veroorzaakt door invoegende en uitvoegende bussen. "Het behouden van het busstation op de huidige locatie (aan de Albert Schweitzerlaan) is voor het autoverkeer veel efficiënter", stelt een woordvoerder namens de bewoners.

Halve waarheid
Zij kregen naar eigen zeggen pas na lang aandringen inzage in het rapport. Na het lezen waren de bewoners 'verbaasd' en 'ontsteld' over de conclusies. Die zou wethouder Anthon Timm nooit helder onder de aandacht hebben gebracht. "Je gaat ervan uit dat de gemeente en zeker bestuurders onze belangen vertegenwoordigen en ons zo goed mogelijk informeren over de wijzigingen in onze directe woonomgeving. We hebben helaas sterk de indruk dat ons steeds de halve waarheid is voorgehouden nu we eindelijk zelf het rapport hebben kunnen doornemen. Ons vertrouwen is zeer geschaad."

In een reactie laat Timm weten dat het rapport, dat in mei 2018 het licht zag, lange tijd gewoon op de gemeentelijke website te vinden was. "Over de inhoud hebben we ook nooit geheimzinnig gedaan. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het rapport nog niet op onze speciale projectwebsite is gezet. Dat gaan we zo snel mogelijk doen."

Het rapport diende als basis voor maatregelen die worden genomen om de verkeersdoorstroming tussen Algerabrug en grote kruising te verbeteren, "maar we hebben ook andere rapporten betrokken bij onze besluitvorming. Zo hebben Leefbaar Krimpen en de plaatselijke CDA-fractie eerder al plannen gepresenteerd om het busstation en P & R-voorziening te verplaatsen naar een plek aan de grens van de Krimpen of net daarbuiten. Die konden rekenen op steun van de raad, mede omdat wij de ambitie hebben om in Centrum-Zuid woningen te bouwen."

Busbewegingen
Timm zegt dat bushaltes langs de C.G. Roosweg wel degelijk zorgen voor een betere doorstroming. "Nu nog rijden bussen Krimpen in en uit en verstoren daarmee de verkeersafwikkeling op de grote kruising. Als je die 'busbewegingen' eruit haalt, bespaar je ontzettend veel tijd en bevorder je de doorstroming. Ik geloof best dat stoppende en optrekkende bussen het verkeer wat zullen vertragen, maar dat levert slechts een gering tijdverlies op."

Bewoners van de Rotterdamseweg lieten eerder weten liever geen bushaltes voor hun deur te willen. Timm begrijpt dat wel. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de haltes - door een groenstrook - nauwelijks zichtbaar zullen zijn voor de bewoners. Bovendien komt er geluidswering. "Dat biedt een voordeel, want die is er nu helemaal níet." Dat de bewoners niet direct met hem of de omgevingsmanager contact hebben gezocht, vindt Timm jammer. "Ik sta open voor een gesprek, ze kunnen me altijd bellen."

De bewoners lijken daar vooralsnog weinig voor te voelen. Zij willen dat de gemeente de plannen direct stopzet. Om dat voor elkaar te krijgen, is er een online petitie gestart. De petitie is inmiddels 29 keer ondertekend.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden