• Ploegchef Kees Bogaart draagt het stokje over aan Bas Verboom.
• Ploegchef Kees Bogaart draagt het stokje over aan Bas Verboom. Foto: Adri Verhoeven
update

Kees Bogaart neemt met lintje afscheid van Haastrechtse brandweer

Algemeen 928 keer gelezen

HAASTRECHT • De pieper ligt niet meer op het nachtkastje van Kees Bogaart. Sinds 1 januari maakt hij geen deel meer uit van het Haastrechtse brandweerkorps.

De 61-jarige ploegchef vond het mooi geweest na 35 alerte jaren. "Brandweerman blijf je altijd, maar ik kan er nu toch wel enige afstand van nemen. Ik heb dan ook een jaar naar dit afscheid toegeleefd." Hij is fit genoeg om nog even door te gaan. "Dat doe ik niet en dat hoeft ook niet, want het team werkt fantastisch samen en ik heb in Bas Verboom een waardig opvolger."

Bogaart meldde zich in 1983 bij het korps. Hij had ervaring als bedrijfsbrandweerman opgedaan bij de vestiging van Philips in Den Haag. In Haastrecht zette hij het werk voort, maar dan als vrijwilliger. Hoogtepunten noemt hij de opening van de kazerne in 2010 en zijn aanstelling als postcommandant in 2011, dat in de regio Hollands Midden werd afgevlakt tot 'ploegchef'. Het beestje moet een naam hebben, maar 'commandant' klinkt toch beter.

Bogaart lacht en haalt de schouders erover op. "Het gaat bij de brandweer om kameraadschap en een goede onderlinge sfeer. Dat is veel belangrijker. Daarover had ik met dit korps niet te klagen. Er is best wel eens iets met stemverheffing uitgesproken. Er zitten enkele alfa-mannetjes tussen, maar over het algemeen was het prima toeven met elkaar. De maandagavond met een training en een gezellige nazit was de leukste avond van de week. Dat zal ik wel missen, maar er is ook een regionale club voor uitgerangeerde commandanten. Daar schuif ik bij aan."

Hulpverlening
De brand bij Schuitema in Woerden herinnert hij zich als grootste 'spektakelstuk' in zijn loopbaan. Korpsen uit de hele regio haastten zich naar de groothandel. Brand blussen is echter slechts één onderdeel van het werk. Vaker komt het aan op hulpverlening bij verkeersongelukken, reanimaties en het redden van een koe in de sloot. "Gelukkig maar. Tegenwoordig worden er meer preventieve maatregelen getroffen om brand te voorkomen. Maar links en rechts heb je te maken met een zolderbrand of vlam in de pan. Je stelt je er op in. Mijn kleding en spullen lagen altijd klaar voor een uitruk."

De verplichte fitheidstests en het honderd treden lopen met zwaar materiaal en zuurstofmasker op kan Bogaart voortaan overlaten aan Bas Verboom (43). De laatste was onder de indruk tijdens de open dag en is nu negen jaar vrijwilliger. "Ik heb daar officieel voor moeten solliciteren. Ik wilde eerst weten of het korps achter mijn benoeming stond. Dat was het geval en daarom ben ik nu ploegchef. Ik hoef alleen de provinciale weg over te steken om bij de kazerne te komen. Dus dat zit wel snor." 

Het is snel gegaan met Verbooms loopbaan, want hij was pas een jaar bevelvoerder. "De mogelijkheid voor promotie deed zich voor. Ik ga met veel enthousiasme aan de slag."

Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor Brandweer Haastrecht werd Kees Bogaart zaterdagavond tijdens een bijeenkomst in De Witte Hof te Haastrecht koninklijk onderscheiden. De scheidende ploegchef mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. 

Pieter van der Laan
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden