Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Hulde voor oorlogsveteraan Arie Langenberg.
• Hulde voor oorlogsveteraan Arie Langenberg. (Foto: Gemeente Lopik)

Oorlogsveteraan Arie Langenberg krijgt prestigieuze Legion of Honor Award

  •   603 keer gelezen

LOPIK • Burgemeester Laurens de Graaf heeft vrijdagmorgen de prestigieuze Legion of Honor Award uitgereikt aan Arie Langenberg uit Lopik.

Om het belang van de bijeenkomst te onderstrepen was Marco Kroon, drager van de hoogste militaire onderscheiding van Nederland, de Militaire Willems-Orde, aanwezig. The Chapel of Four Chaplains is een hoge Amerikaanse onderscheiding.

Nederlands Nieuw-Guinea
Arie Langenberg diende van juni 1961 t/m november 1962 als dienstplichtig militair op Nederlands Nieuw-Guinea in de rang van korporaal bij de Echo-compagnie van het 6e infanteriebataljon van de Koninklijke Landmacht. Deze compagnie voerde regelmatig patrouilles uit in de jungle van de 'Vogelkop' en soms ook verder Nieuw-Guinea in.

De taken van Arie Langenberg waren onder andere het opsporen van para-infiltranten en het verplaatsen en bewaken van gevangenen. Op een van de patrouilles kwam het tot een vuurgevecht, waarbij niet alleen para-infiltranten omkwamen maar ook twee kameraden van de Echo-compagnie. Het was de langste en zwartste dag uit het leven van Arie Langenberg.

Brieven
Arie Langenberg heeft tijdens zijn verblijf brieven geschreven: ook een paar gericht aan zichzelf om deze gruwelijke ervaringen van zich af te schrijven. De brieven kwamen later terecht in het archief van het ministerie van Defensie, waar ze door een archivaris werden opgemerkt.

Het Legermuseum - destijds gevestigd in Delft - was geïnteresseerd in deze brieven en checkte ze aan de hand van patrouilleverslagen en het archief van Defensie. In 2003 bracht het museum in samenwerking met het Veteraneninstituut een boek uit: 'Afscheid van Nieuw-Guinea'. In één van de hoofdstukken wordt geschreven over de belevenissen en ervaringen van Arie Langenberg en zijn twee van zijn brieven verkort weergegeven. Ook in Het Nationaal Militair Museum in Soest is aandacht voor wat Langenberg meemaakte en beschreef.

PTSS
Door de ervaringen op Nieuw-Guinea liep Arie Langenberg PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) op. Hij is hiervoor al jaren in therapie en kan in geval van nood nog steeds terugvallen op een buddy. In 2015 is hem het DIG (DraagInsigne Gewonden) toegekend door het Ministerie van Defensie. Om ook anderen met PTSS te helpen heeft hij enkele trainingen gevolgd en is hij al jaren 'nuldelijns-zorgverlener' voor de Bond van Wapenbroeders.

Om de jeugd het belang van vrijheid en vrede bij te brengen, zet Arie Langenberg zich al jaren in als 'Veteraan voor de Klas' voor het Veteraneninstituut.

Ook heeft hij meegewerkt aan bevrijdingsfestivals om uit te leggen waarom we vrede moeten vieren. Arie is verder altijd beschikbaar wanneer zijn medewerking wordt gevraagd bij bijzondere momenten, zoals herdenkingen, onthullingen van oorlogsmonumenten of het verlenen van eerbetoon aan hen zijn gesneuveld.

Legion of Honor
Dit bracht de beoordelingscommissie ertoe om Arie Langenberg unaniem voor te dragen voor de prestigieuze Legion of Honor Award of the Chapel of Four Chaplains. 

Dit is een Amerikaanse onderscheiding of eerbetoon voor personen die zich op 'buitengewone wijze en onvoorwaardelijk ten dienste hebben gesteld aan de gemeenschap, het land of de mensheid, zonder acht te slaan op ras, religie of gezindte'. 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }