• De nieuwe wethouder Janette Hofman tijdens de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord.
• De nieuwe wethouder Janette Hofman tijdens de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord. foto: Pieter van der Laan

Nieuwe coalitie Krimpenerwaard; Janette Hofman schuift aan als wethouder

Algemeen 1.444 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een zesde wethouder treedt aan in het nieuwe college van B&W van de gemeente Krimpenerwaard. Janette Hofman, tot op heden fractievoorzitter van Lokaal op 1, krijgt de portefeuille 'samenlevingsparticipatie'.
 
Dat werd donderdagavond door burgemeester Roel Cazemier en formateur Douwe Jan Elzinga in de Hoge Vierschaar te Schoonhoven bekendgemaakt. Een en ander is het gevolg van het toetreden van Lokaal op 1 tot de coalitie, die daardoor een zetelmeerderheid heeft verkregen in de gemeenteraad: 18-13. 

Verziekt
Volgens professor Elzinga verliepen de gesprekken met alle partijen in een goede sfeer. "Ik heb ook wel eens de formatie in andere gemeenten op me genomen, waar de sfeer volledig verziekt was. Dat kostte aanzienlijk meer moeite om de neuzen in de goede richting te krijgen. Ik heb in de Krimpenerwaard vooral over de inhoud gesproken. Het waren constructieve gesprekken. Politieke stekeligheden speelden geen rol."

Elzinga was er vlak voor de kerstdagen al uit met de beoogde coalitiepartners, maar de invulling van een aantal details liet nog even op zich wachten. Dat er intussen een zesde wethouder aanschoof, vond de professor niet raar. "Een gelijkwaardige verdeling ligt voor de hand en is acceptabel. Je hebt partijen die aanschuiven om te gedogen, maar Lokaal op 1 wilde verkiezingsstandpunten in het programma 2019-2022 opnemen en deze uitdragen."

Hetgeen direct beaamd werd door Janette Hofman. De voormalige schooljuf uit Lekkerkerk gaat zich behalve participatie bezighouden met subsidies, kernenvisie, dienstverlening en het streekarchief. 

"Ik wil met name de band met de inwoners versterken. Zichtbaar zijn, luisteren en in gesprek gaan. Dat zal wel lukken. Tijdens de verkiezingscampagne heb ik ook de blaren op m'n tong gekletst. Ik ben niet zo verlegen."
 
Verrast
Tijdens de verkiezingscampagne richtte Hofman zich vooral op inwoners van Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek, omdat deze dorpen nauwelijks vertegenwoordigd waren in de politieke besluitvorming.

"Het verraste me enigszins dat het meteen drie zetels opleverde. Daarna werd ik pijnlijk verrast door de coalitie, die ons min of meer buitenspel zette. Dat is alsnog teruggedraaid. Ik had dit nooit kunnen bedenken toen we Lokaal op 1 oprichtten."

De nieuwe wethouder benadrukte dat ze er voor alle kernen wil zijn. "Dat we destijds voor het westelijk deel van de Krimpenerwaard opkwamen, wil niet zeggen dat het oosten niet meetelt. Integendeel, ik sta open voor gesprekken met alle inwoners van dit poldergebied. Men moet meer betrokken worden bij belangrijke kwesties."

Gedeukt
De enige partij die flink gedeukt uit de bestuurscrisis tevoorschijn kwam, was D66. Bert Bening stelde dat hij het jammer vond dat fractievoorzitter Famke Houthoff opstapte. "Ik ben er niet in geslaagd om haar aan boord te houden. Dat is spijtig, maar het is haar beslissing."

Dat er geen vertegenwoordigers van de oppositie bij het coalitieakkoord aanwezig waren, vond burgemeester Roel Cazemier niet zo gek. "Dit is toch een coalitiefeestje."

Ambitie
Het nieuwe coalitieakkoord heeft als titel: 'Met ambitie samen verder! coalitieakkoord 2019-2022', en is ondertekend door de fracties van Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK), VVD, ChristenUnie, D66 en de nieuwe coalitiepartij Lokaal Op1. 

Het vernieuwde college bestaat nu uit burgemeester Roel Cazemier, Lavinja Sleeuwenhoek (VGBK), Leon de Wit (VGBK), Ria Boere (VVD), Janette Hofman-Verwoert (Lokaal Op1), Jan Vente (ChristenUnie) en Bert Bening (D66).

Het vorige coalitieakkoord werd als basis genomen voor de nieuwe versie: "De aanpassingen en aanvullingen gaan over de dienstverlening door de gemeente, de bereikbaarheid en zichtbaarheid van bestuurders en ambtelijke organisatie, de samenlevingsparticipatie, cultuurbeleid, lokale economie en het ondernemingsklimaat."

De installatie van Janette Hofman als wethouder is op dinsdag 29 januari tijdens de raadsvergadering voorzien.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden