Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Arie Boom op de algemene begraafplaats in Lekkerkerk.
• Arie Boom op de algemene begraafplaats in Lekkerkerk. (Foto: Jan Timmer)

Arie Boom neemt afscheid met een lach en een traan

  •   811 keer gelezen

LEKKERKERK • Negen jaar lang was de algemene begraafplaats van Lekkerkerk de plek waar Arie Boom met liefde, toewijding en empathie werkzaam was als beheerder. Binnenkort stopt hij er mee. Zijn opvolger Edwin de Waal neemt het stokje over.

"Ik kamp al een tijd met versleten enkels", geeft Arie Bom (61) de reden voor zijn afscheid aan. "Soms heb je dagen dat je er betrekkelijk weinig last van hebt, maar het komt helaas veel vaker voor dat elke stap pijn doet en ik meer strompel dan loop. In deze baan, waarin ook in fysiek opzicht het een en ander van je gevraagd wordt, is een dergelijke beperking lastig. Alleen daarom al ben ik blij dat er een goede opvolger is aangesteld, want zo zie ik Edwin absoluut. Ik ga me straks zeker niet vervelen. Mijn vrouw en ik hebben dertien kinderen, dus is er altijd wel wat te klussen of te verbouwen. Bovendien heb ik een groentetuin, schapen en geiten verricht ik vrijwilligerswerk binnen de Hersteld Hervormde Gemeente in Rotterdam én Stichting Ontmoeting, waarvoor ik regelmatig daklozen en ex-gedetineerden opzoek én heb ik de medeverantwoordelijkheid voor een schat van een pleegkind."

Burn-out
Voordat Arie Boom in 2010 kwam te werken als begraafplaatsbeheerder in Lekkerkerk stond hij 37 jaar op de loonlijst bij Hollandia in Krimpen aan den IJssel. Hij begon er onder aan de ladder om uiteindelijk als productieleider te eindigen. "Een burn-out zorgde ervoor dat ik thuis kwam te zitten. In die periode ben ik goed gaan nadenken over mijn toekomst. Ik besloot dat het verstandig was om iets heel anders te gaan doen. Toen ik een advertentie las waarin kandidaten werden opgeroepen om te solliciteren naar de functie van beheerder van de algemene begraafplaats in Lekkerkerk, heb ik een brief geschreven. Omdat ik uit een heel andere sector afkomstig was, werd ik in eerste instantie afgewezen. De baan bleef echter vacant. Dus solliciteerde ik opnieuw. Tijdens het gesprek kreeg ik de gelegenheid me zo te profileren dat ik werd aangenomen."

Als beheerder bleek Arie Boom zeer op zijn plek. Zijn achtergrond als tuinderszoon bleek een goede basis voor het hovenierswerk op de begraafplaats. Zijn zachtmoedige karakter was een grote pré in de contacten met nabestaanden van overledenen. "In dit vak heb je te maken met mensen en emoties. Empathie is daarin een belangrijke factor, vind ik. Bezoekers van de begraafplaats vinden het soms prettig om een luisterend oor te ontmoeten. Daar heb ik me altijd voor open gesteld. We zijn namelijk allemaal in de eerste plaats mens. Ik verplaatste me graag in de ander zonder mijn professionaliteit uit het oog te verliezen. Ik hou en hield van dit beroep en weet nu al dat ik het ga missen. Ik stop straks met een lach en een traan. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen."

Jan Timmer

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK