Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: stockfoto

Krimpen aan den IJssel wil alle mantelzorgers in beeld hebben

  •   507 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Ruim 7.000 mantelzorgers telt Krimpen aan den IJssel. Om hen beter te bereiken start de gemeente een actieprogramma.

Hoewel het overgrote deel van de mantelzorgers in het dorp aangeeft 'tevreden' te zijn over de ondersteuning die ze krijgen, is het volgens wethouder John Janson toch nodig om hen extra aandacht te geven. "Mantelzorgers zijn onmisbaar. Door hun inzet kunnen veel mensen zelf de regie op hun leven houden. Goede ondersteuning en waardering van mantelzorgers is belangrijk, om te voorkomen dat ze overbelast raken."

Normaal
Het is ook nodig omdat veel mantelzorgers zichzelf niet herkennen in de term 'mantelzorger'. Janson: "Zij beschouwen de zorg voor een naasten als normaal of willen gewoon niet in beeld zijn als mantelzorger, met de kans dat ze geen hulp ontvangen als ze dat nodig hebben."

Het actieprogramma is vooral bedoeld om ze beter te bereiken. Janson noemt ook specifiek jonge mantelzorgers. "Heel wat jongeren zorgen voor een chronisch zieke ouder of hulpbehoevend familielid. Voor hen is het soms lastig om die zorg te combineren met school of werk. Voor jongeren in die situatie is het prettig als ze weten dat er er een aanspreekpunt is en er een mogelijkheid om steun - bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding - te krijgen."

Ambassadeurs
Om mantelzorgers meer een 'gezicht' te geven, stelt de gemeente zes ambassadeurs aan. Ook zal het mantelzorgsteunpunt (onderdeel van KrimpenWijzer, red.) verder worden versterkt, onder meer door het werven van 'mantelzorgmaatjes'. Deze vrijwilliger gaat af en toe iets leuks doen samen met de hulpvrager. Dan heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf."  

Mantelzorgers worden ook vaker gewezen op de mogelijkheid om respijtzorg aan te vragen. Janson: "Het komt nu nog voor dat mantelzorgers niet op vakantie kunnen omdat de tijd daarvoor ontbreekt. Respijtzorg (tijdelijke professionele hulp, red.) kan helpen om mantelzorgers te ontlasten zodat hij of zij ook eens op vakantie kan."

Janson heeft een duidelijk doel voor ogen. "In 2021 moet Krimpen aan den IJssel een mantelzorgvriendelijke gemeente zijn."

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK