Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Jan Timmer

Gemini College in Lekkerkerk 'gezondste school van Nederland'

  •   437 keer gelezen

LEKKERKERK • Het Gemini College in Lekkerkerk mag zich sinds maandag 'de gezondste school van Nederland' noemen. In het bijzijn van wethouder Lavinja Sleeuwenhoek en enkele honderden leerlingen ontving men het vignet 'Gezonde School', de derde in een reeks van vijf te behalen certificaten.

Daarmee vertolkt de in Lekkerkerk gevestigde scholengemeenschap een voorlopersrol. "Er is in Nederland geen enkele school die de certificaten 'Roken, Alcohol & Drugspreventie', 'Relaties & Seksualiteit' en 'De Gezonde School' alle drie in zijn bezit heeft", weet Eef Hollman, namens GGD Midden-Holland aanwezig bij het bijzondere moment in de kantine. "Voor ons een teken dat men op het Gemini College uitstekend bezig is."

Variant
Onder het motto 'Weet wat je eet' biedt het Gemini College in de kantine, voor vrijwel elk 'ongezond' product een gezonde(re) variant aan. "Daarnaast besteden we in alle leerjaren aandacht aan een gezonde levenswijze", vertelt Henriëtte Rodenburg, docent en coördinator 'Gezonde School'. Ook de ouders betrekken we in het geheel. Speciaal voor hen is er medio maart een ouderavond gepland waar men volop voorlichting krijgt over en onderwerp en ons schoolbeleid hier in. Daarnaast is er op de schoolwebsite van alles over te lezen."

Bewustwording
Ook cateraar Schoolcompany, deze middag vertegenwoordigd door René Bos, doet van harte mee om meer bewustwording bij leerlingen en hun ouders te bewerkstelligen. "We proberen het consumeren van gezond voedsel te stimuleren. Dat doen we door de leerlingen keuzes aan te bieden waarbij de keuze voor een gezonde variant wordt beloond door deze relatief goedkoper aan te bieden. Energy-dranken en regular-frisdranken leverden we al niet meer aan scholen. We merken dat er een tendens is ontstaan waarin jongeren veel vaker voor een gezond alternatief te kiezen. Een positieve ontwikkeling."

"De manier waarop het Gemini College het onderwerp heeft beetgepakt spreekt ons ook als gemeente Krimpenerwaard zeer aan", zegt wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. "Het sluit mooi aan bij het nieuwe gezondheidsbeleid dat we als gemeente aan het ontwikkelen zijn. Binnen onze gemeente zijn relatief veel mensen die kampen met problematisch alcoholgebruik en/of overgewicht. Om toekomstige problemen voor te zijn kun je niet vroeg genoeg aan preventie beginnen. Een school is daarbij een prima partner, want dáár zit de jeugd. Ik complimenteer het Gemini College met de stappen die zij gezet heeft."

De komende periode gaat de school ook proberen de vignetten 'Sport & Bewegen' en 'Welbevinden' binnen te slepen.

Jan Timmer

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK