Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Rechtbank: gemeente Lopik mocht motoren weren van Lekdijk

  •   514 keer gelezen

LOPIK • De gemeente Lopik mocht het verkeersbesluit nemen om motorrijders op een deel van de Lekdijk te weren in de weekenden vanaf 1 maart tot en met 31 oktober 2018. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland maandag beslist.

De gemeente ging tot het besluit over omdat er sprake zou zijn van een verkeersonveilige situatie door het grote aantal weggebruikers op de Lekdijk. Ook ondervonden omwonenden overlast van de motoren. De gemeente Lopik besloot daarom in februari van vorig jaar om motoren tijdens de lente- en zomerweekenden te weren van de Lekdijk.

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en de Motorrijders Actiegroep waren het niet eens met dat besluit en stapten naar de bestuursrechter. Volgens hen was het besluit slecht voorbereid en niet goed gemotiveerd.

De rechtbank oordeelde maandag echter dat de gemeente het verkeersbesluit terecht heeft genomen: 'Dat besluit is in het belang van het voorkomen van de overlast die omwonenden ervaren van de grote hoeveelheid motoren die in de weekenden over de Lekdijk rijden. Het verkeerbesluit is ook van belang om het karakter van de Lekdijk te behouden. De Lekdijk heeft in het weekend een recreatieve functie met de nadruk op fietsers'.

De rechtbank oordeelt ook dat de gemeente gebruik mocht maken van de resultaten van een pilot die in 2017 heeft plaatsgevonden. Die pilot hield in dat er in de weekenden een motorrijverbod gold. Uit het evaluatierapport blijkt dat de overlast van motorrijders toen is afgenomen: 'Dat de gemeente er voor heeft gekozen om geen onderzoek te doen naar de andere weggebruikers maakt niet dat deze resultaten niet bruikbaar zijn. Het ging immers juist om overlast die door motorrijders werd veroorzaakt. De gemeente mocht dit rapport dus gebruiken als onderbouwing van het besluit'.

(Bron: www.rechtspraak.nl)

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK