• Kitty Johansen en Marien Hunnik tijdens de presentatie van de biografie in de Manebrug in Lopik.
• Kitty Johansen en Marien Hunnik tijdens de presentatie van de biografie in de Manebrug in Lopik.

Cabauwse schrijft biografie van onterecht veroordeelde Martien Hunnik

Algemeen 2.651 keer gelezen

LOPIK • Ruim drie jaar deed Kitty Johansen uit Cabauw over de biografie van Martien Hunnik, de man die acht jaar vastzat voor een moord die hij nooit pleegde. Vorige week vrijdag presenteerde ze haar boek 'Ken je mij??' in De Manebrug.

Urenlang sprak Johansen met de nu 59-jarige Hunnik, met een pot thee en boterkoek op tafel en doos zakdoekjes in de aanslag. "Ja, het was soms best heftig", blikt ze terug. "Je scheurt oude wonden open en gaat echt de diepte in. Dat had wel impact hoor, ook op mij." Hunnik, die al twaalf jaar in Lopik woont, is blij met zijn biografie. "Ik schrok wel toen ik het voor de eerste keer las, maar het is wel een bijzonder boek geworden. Een eerlijk boek."

Liefdesgeschil
Hunnik krijgt in 1984 twee jaar celstraf en tbs opgelegd voor de moord op platenproducer Bart van der Laar. Die werd in 1981 in een plas bloed gevonden in zijn huis in Hilversum. Van der Laar blijkt in zijn hoofd te zijn geschoten en overlijdt drie dagen later. Hunnik wordt opgepakt en bekent de showbizzman in een liefdesgeschil te hebben doodgeschoten. Hij trekt die bekentenis later weer in, maar daar hebben de rechters geen boodschap aan. In totaal zit Hunnik acht jaar vast.

Na zijn vrijlating strijdt Hunnik jarenlang voor gerechtigheid. Dat valt 'm zwaar. "Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om veroordeeld te zijn voor iets dat je niet hebt gedaan. Zelf weet je dat je onschuldig bent, maar de maatschappij kotst je uit. Immers: waar rook is, is vuur." Als zijn 9 maanden oude dochtertje komt te overlijden, doet hij haar de belofte zijn naam te zuiveren. "Ik wilde vechten voor mijn onschuld, want haar papa is geen moordenaar."

In 2012 volgt een doorbraak. Bij de Criminele Inlichten Eenheid komen aanwijzingen binnen dat Van der Laar zou zijn vermoord door twee klusjesmannen. Hunnik neemt daarop contact op met Geert Jan Knoops die zijn zaak op wil pakken. In 2016 wordt de zaak na een herzieningsverzoek opnieuw behandeld. Het gerechtshof bepaalde dat de bekentenis van Hunnik, die hij later dus weer had ingetrokken, niet betrouwbaar was. Hij wordt alsnog vrijgesproken. "Ruim 34 jaar na de moord hoorde ik in drie zinnen dat het vonnis zou worden vernietigd. Ik was vrij, iets waar ik zó lang voor had gevochten."    

Geaardheid
In haar boek gaat Johansen bewust in op het verhaal 'achter' de hele zaak. "Wat er in de rechtszaal is besproken, kon iedereen al lezen in de kranten. Voor het boek heb ik me vooral verdiept in Martien's leven na de veroordeling. En zijn toch getroebleerde jeugd, waarin hij worstelt met zijn geaardheid. Martien groeide op in de jaren 70, de tijd dat homoseksualiteit nog werd gezien als ziekte. Daardoor creëerde hij zijn eigen fantasiewereld, met als gevolg dat na verloop van tijd fantasie en werkelijkheid als een web door elkaar heen gingen lopen. Hij leed aan psychoses waardoor hij onbedoeld en onbewust verdachte wordt in een moordzaak."

Inmiddels heeft Hunnik zijn leven weer aardig op de rails. Hij is gesetteld in Lopik en kan af en toe weer genieten van het leven, zo merkte Johansen. "Martien heeft ontzettend veel zelfspot. Dat helpt 'm." Hunnik zelf knikt bevestigend. "Humor heb je nodig, anders verdrink je in je eigen ellende."

Dat de zaak impact heeft gehad is duidelijk. "Mijn leven had er heel anders uit kunnen zien….dat is een bittere constatering. En ondanks de vrijspraak en de financiële compensatie is het eigenlijk nooit voorbij. De nachtmerries blijven."

Ken je mij?? Kost 27,40 euro en is te bestellen via Bol.com. Het isbn-nummer is: 9789402184570.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden