• De prijswinnaars, met links Lucy Beker.
• De prijswinnaars, met links Lucy Beker. Foto: wijntjesfotografie.nl

Lucy Beker trotse winnares Nationaal Dictee Krimpenerwaard

Algemeen 667 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Wie struikelt over moeilijke woorden of leestekens kan zich voortaan wenden tot de Schoonhovense journalist Lucy Beker. Zij won zaterdagmorgen in de bibliotheek van Bergambacht in grote stijl - en volgens de jury met een prachtig handschrift – het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal.

Lucy Beker is dus een jaar lang de onbetwiste taalvirtuoos van de gemeente Krimpenerwaard. Ze maakte slechts acht fouten, terwijl wethouder Leon de Wit zuchtend de poedelprijs in de wacht sleepte met 34 fouten. De gemeentebestuurder overweegt een korte taalcursus te gaan volgen bij de trotse winnares. "Dit moet beter kunnen. Ik moet meer oefenen", gaf hij aan. Hij moest het afleggen tegen zijn partner Simone Abel (32 fouten) en was bovendien een dure fles wijn kwijt aan een deelnemer, met wie hij vooraf een weddenschap had gemaakt.

Hittegolf
Klokslag 11.00 uur zaten dertien deelnemers in een zaaltje van de bieb te kijken naar een groot televisiescherm, waarop dicteeschrijver Wim Daniëls en de presentatoren Frits Spits en Philip Freriks vanuit de bibliotheek van Haarlem uitleg gaven over de verwerking van een epistel over de hittegolf van afgelopen zomer. Daniëls had vooraf beloofd geen zeldzame termen als 'Przewalskipaard' of 'bonbonnière' in zijn zinnen op te nemen. Hij hield woord, ook al vond bibliotheekmanager Anja Oosterlaken, die vooraf inzage had gekregen in het dictee, de gebezigde taal 'gruwelijk'. "Ik zou er knap nerveus van worden."

Ook neerlandicus Marjan Veenman, voorzitter van de jury, vond het een pittige opgave. "Vooral het gebruik van hoofdletters komt regelmatig aan bod en dan is parate kennis nuttig. Zo spreken we van Koning Winter, maar ook van carnaval. Ik kan me voorstellen dat je bij deze woorden even twijfelt, terwijl je door moet gaan met de zin. Het tempo van de voordracht lag best hoog. Dat zou een aandachtspuntje kunnen zijn."

Coderoodwaarschuwing
Woorden als 'coderoodwaarschuwing', 'klimaatmaat' en 'weerhobbyist' zijn niet alledaags, maar voor veel deelnemers niet onoverkomelijk. Zelfs Friese uitdrukkingen als skûtsjesilen en 'It giet oan' konden de stemming niet verpesten.

Voor de oudste deelnemer Geertje Vries (88) ging het allemaal iets te snel, maar ze had niettemin genoten van het meeschrijven. "Ik vond het leuk om mee te doen, maar het gaat allemaal niet zo soepel meer. Ik had beter m'n eigen pen kunnen meenemen. Met deze pen draaide ik soms rondjes op het papier."

Ook de jongste telg uit het gezelschap, student pedagogiek Merel van Harmelen, vond het een leerzame ochtend. "Met negentien fouten mag ik niet mopperen. Dit smaakt naar meer."

Bibliotheek Krimpenerwaard wil het evenement volgend jaar wederom organiseren en hoopt dan op een grotere deelname. In Nederland deden in totaal negentien bibliotheken mee.

Pieter van der Laan (19 fouten)

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden