• De wand van de Plastic Soup Foundation op het Schoonhovens College.
• De wand van de Plastic Soup Foundation op het Schoonhovens College.

Kerstmarathon: Schoonhovens College haalt nacht door

  •   474 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Leerlingen van het Schoonhovens College hebben van donderdagavond tot vrijdagmorgen 'nachtdienst'. Met een twaalf uur durende Kerstmarathon wil de scholengemeenschap zoveel mogelijk geld inzamelen voor de Plastic Soup Foundation.

"Vijf jaar geleden werd al een nachtelijke kerstmarathon georganiseerd. Deze was toen ten bate van War Child. Zoiets vergt een grote organisatie en inspanning. Vandaar dat je dat niet ieder jaar doet. De afgelopen jaren hebben we kleinere acties gehouden, in het kader van Serious Request. Nu vonden we de tijd rijp voor een nieuwe kerstmarathon. De Plastic Soup Foundation, die strijdt tegen de bergen plastic afval in zee, vonden we een mooi en duurzaam doel."
Aan het woord is Justin Peters, docent biologie en betrokken bij de organisatie van de kerstmarathon. Hij zal komende donderdagnacht de hele marathon op school te vinden zijn, maar dat geldt niet voor alle docenten en leerlingen. "De leerlingen van de onderbouw zijn tot middernacht op school, de derdejaars van 22.00 tot 2.00 uur en de bovenbouwers sluiten de marathon af van 2.00 tot 8.00 uur. De docenten hebben in 'ploegendienst' hun lessen dan wel activiteiten."

Kickboksen
De leerlingen staat een gevarieerde nacht te wachten. Naast volop aandacht voor het probleem van plastic afval is er een muziekworkshop, escaperoom, 'Ik hou van Holland',  kunnen er brieven worden geschreven voor Amnesty International, en, om wakker te blijven, is er een lesje kickboksen.

Justin Peters: "Om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Plastic Soup Foundation laten leerlingen zich sponsoren door ouders, familie, vrienden en bekenden. Daarnaast verkopen we hapjes en drankjes op school voor het goede doel." 

Na hopelijk een mooie opbrengst kunnen de leerlingen genieten van de kerstvakantie. De docenten sluiten vrijdagochtend het jaar af met een kerstontbijt op school. De kerstmarathon vindt plaats op de locatie Albert Plesmanstraat. De vestiging van het Schoonhovens College aan de Vlisterweg houdt donderdagavond een kerstmarkt.

Plastic soep
Al in de weken voorafgaand aan de kerstmarathon besteedde het Schoonhovens College aandacht aan de problematiek van de enorme hoeveelheden plastic afval. Zo gaf een gastspreker van de Plastic Soup Foundation vrijdagmiddag uitleg over de impact van die ernstige verontreiniging.

Jaarlijks komt er 5 miljoen ton in de oceanen en zeeën terecht. Dit komt van het afval op straat, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door tanden poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen in de zeeën en oceanen de 'plastic soep'.

Meer informatie: http://www.plasticsoupfoundation.org
 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }