Afbeelding

Informateur Elzinga: 'Haast met vorming nieuwe coalitie'

Algemeen 676 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De gemeente Krimpenerwaard is gebaat bij continuïteit. Daarom zou informateur Elzinga de vorming van een nieuwe coalitie in korte tijd toejuichen. Hij is bereid de rol van formateur op zich te nemen.

Dat stelde hij dinsdagavond tijdens zijn toelichting op de eerdere besprekingen met de vertegenwoordigers van alle politieke partijen over een oplossing van de bestuurscrisis. Daarin kreeg de Groningse professor de indruk dat de huidige coalitiepartijen GBK, VVD, ChristenUnie en D66 graag met elkaar verder willen en de komst van Lokaal op 1 zien zitten. Daarmee zou de coalitie op 18 zetels uitkomen en dat is een ruime meerderheid. De gemeenteraad telt in totaal 31 zetels.

Simpel
SGP, CDA en Pro Krimpenerwaard waren minder gecharmeerd van de bevindingen van Elzinga, die in hun ogen nogal snel het wiel koos van de huidige coalitie. Jan Willem van der Ham (SGP) was teleurgesteld: "Wij dachten aan een breed bestuur met veel draagvlak. Voor ons is het de vraag of de beoogde coalitie een lang leven beschoren is. De oplossing om met Lokaal op 1 een meerderheid te krijgen lijkt de SGP te simpel. Onderhuids waren er meer problemen binnen de coalitie en maakten zij missers bij actuele onderwerpen."

Ook Jan Dekker (CDA) vond dat Elzinga wat gemakkelijk voor een 'lichte aanpassing' had gekozen. "Er was meer aan de hand dan het wegwerken van een vlekje. Het CDA is van mening dat er een cultuuromslag nodig is. Dus feitelijk opnieuw beginnen met het formeren van een nieuwe coalitie."

Pro Krimpenerwaard verwees het rapport naar de prullenbak. "Dit is weggegooid geld. Deze besprekingen hadden in onze ogen in de openbaarheid moeten plaatsvinden. Ik had het idee dat een besloten lobbyclub de voorkeur kreeg en zou daarom graag een gedetailleerd verslag van alle besprekingen willen inzien."

Neutraal
Dat was Elzinga niet van plan vanwege bindende afspraken over geheimhouding met de partijen. "Die zijn vooraf gemaakt." Hij was evenmin onder de indruk van de kritiek. "De een spreekt lovende woorden, de ander ziet je liever met pek en veren vertrekken. Ik sta er neutraal in. Deze gemengde reacties had ik verwacht. Niettemin wil ik graag verder als formateur."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden