Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Jan-Willem Baas op golfbaan Crimpenerhout in Krimpen aan de Lek.
• Jan-Willem Baas op golfbaan Crimpenerhout in Krimpen aan de Lek. (Floris Bakker)

Krimpense footgolfer Jan-Willem Baas op weg naar WK in Marokko

  •   350 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Jan-Willem Baas uit Krimpen aan den IJssel reist zaterdag af naar Marrakech in Marokko om mee te doen aan het WK Footgolf, een combinatiesport die steeds populairder wordt. 

Op de golfbaan in Krimpen aan de Lek vallen ze wel op. Naast de golfers die het balletje met een ferme klap op de green proberen te krijgen, loopt tussen april en september elke woensdag een groepje mannen met een voetbal onder de arm. Ze leggen de bal neer, nemen een aanloop en schoppen die in de richting van de vlag. "Het is de bedoeling om de voetbal in zo min mogelijk schoten in de hole te krijgen", legt Jan-Willem Baas uit. Die hole is een gat in de grond, zo'n vijftig centimeter in diameter. "Er kunnen precies twee ballen in."

Baas kwam in 2013 tijdens een uitje van zijn voetbalclub Spirit op de golfbaan in Rhoon voor het eerst in aanraking met footgolf. Hij had er wel feeling voor. "Die zomer stond ik daar nog zeven of acht keer op de baan, om te oefenen." Een jaar later was Baas al zo goed dat -ie mee mocht doen aan het NK in Almkerk.

Portugal
Inmiddels behoort Baas tot de twintig beste footgolfers van Nederland. Hij speelt toernooien in binnen- en buitenland en wist tijdens de afgelopen Zomertour - een serie van twaalf toernooien - voldoende punten bij elkaar te sprokkelen voor een WK-ticket. Dat de Krimpenaar in een goede vorm steekt, bewees hij in oktober tijdens een toernooi in Portugal waar hij als tweede eindigde. "Als ik op het WK net zo goed speel als daar is een plek bij de eerste 50 (er dingen ruim 360 man mee naar de wereldtitel) zeker mogelijk." 

Voor footgolf heb je volgens Baas wel wat balgevoel nodig. Toch valt het heel wat geoefende voetballers vies tegen als ze voor de eerste keer op de golfbaan staan. "Er zijn jongens die de bal over 40, 50 meter bij een medespeler op de stropdas kunnen leggen, maar bij het footgolf staat er niemand om de bal aan te nemen. Die rolt door dus daar moet je rekening mee houden. Daarnaast kom je onderweg naar de green allerlei hindernissen tegen, zoals bunkers, waterpartijen en heggen. Die bal 'zomaar' een peer geven is dus niet zo slim. Precisie en beheersing: daar gaat het om."

Jabulani
Zelf speelt Baas het liefst met een Jabulani, de bal waarmee de wedstrijden tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika werden gespeeld. "Die bal bestaat uit meer plastic dan leer waardoor hij bij regen niet zwaar wordt en bovendien rolt deze bal verder door dan andere type ballen. Helaas is de Jabulani steeds schaarser omdat Adidas 'm niet meer maakt. Omdat -ie zo populair is onder footgolfers betaal je er op e-Bay honderden euro's voor. Je moet dus uitkijken dat je 'm niet lek schopt." 

Om zich goed voor te bereiden op het WK struinde Baas de afgelopen tijd heel wat golfbanen af voor trainingsrondjes. Op de baan draagt hij kunstgrasschoenen, hoge kousen (bij voorkeur met een ruitprint), een bermuda en een nette polo. Deze 'dresscode' zorgt voor ook voor goodwill bij de golfers. "In een voetbal-shirt kun je je echt niet vertonen."

Baas hoopt dat footgolf de komende jaren uitgroeit tot een populaire sport. "In landen als Engeland, Frankrijk en Italië is dat al het geval. Daar heb je al een echte competitie met clubs. Die kant moeten wij als Nederland ook op."  

Floris Bakker  

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK